WASHINGTON – President Barack Obama en de Turkse president Recep Tayip Erdogan zullen elkaar deze week nog ontmoeten, zo werd door het witte huis aangekondigd. En dit ondanks de spanningen omtrent de operatie Euphrates Shield.

“De meeting zal plaats vinden voor de G20 summit in China”, vertelde Obama’s veiligheidsadviseur Ben Rhodes tegen reporters in het witte huis.

“President Obama wil het hebben over hoe het Turkije nu vergaat na de mislukte aanslag, alsook over de gezamenlijke inspanningen tegen ISIS en de aanpak in Syrië tot meer stabiliteit als antwoord op de vluchtelingen crisis”, aldus Ben. Deze topmeeting is de eerste na de mislukte coup van 15 juli.

Focus op IS

De meeting is een gevolg van het feit dat de VS erop had aangedrongen dat Turkije zich hoofdzakelijk diende te focussen op het bestrijden van IS in Syrië alsook om zoveel mogelijk conflicten met de door de Koerdische YPG geleide strijdkrachten, een belangrijke strategische partner voor de VS, te vermijden. Ankara van zijn kant wil dat de YPG na de aanval op Jarabulus zich zou terug trekken over de Eufraat rivier.

AA