Kan een islamitische middelbare school, waar meisjes en jongens bovendien apart van elkaar les krijgen, de integratie van moslimjongeren in Nederland bevorderen?

Volgens Enes Ulusoy wel. Hij is initiatiefnemer van het op te richten Ghazali College, dat een plek in Nedeland moet krijgen.

Een nieuwe islamitische middelbare school wil jongens en meisjes gescheiden les gaan geven. Volgens de initiatiefnemers van het nog op te richten Ghazali College zouden gemengde klassen ‘onrust’ veroorzaken.

De school zou in de omgeving van Noord-Holland moeten komen te staan. Het ministerie van Onderwijs moet nog goedkeuring verlenen voor de oprichting. De school wil vmbo- en havo-onderwijs gaan geven.

De VO-raad laat aan de krant weten geen voorstander te zijn van gescheiden onderwijs.

“Het past niet binnen de gangbare Nederlandse onderwijscultuur”, aldus een statement.

Slechter presteren

Enes Ulusoy, een van de initiatiefnemers, zegt dat jongens steeds slechter presteren op school door de ‘onrust’ in gemengde klassen.

Ook zou op openbare scholen seksuele voorlichting worden gegeven die indruist tegen de regels van de islam. Gescheiden onderwijs zou volgens Ulusoy beter passen bij de islamitische cultuur.

Ulosoy kwam eerder in opspraak toen hij zei dat vrouwen beter niet op het strand kunnen liggen.

“Denk je er wel bij na wat je er allemaal mee veroorzaakt in de gemeenschap?”, vroeg hij zich af in een video van Ismail Ilgun.

Turks-Nederlandse islamdocent: ‘Houd vrouwen weg van het strand’

Problemen op islamitische scholen

Het Ghazali College zou de derde islamitische middelbare school in Nederland worden. De andere twee islamitische onderwijsinstellingen, het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam en het Avicenna College in Rotterdam kwamen veelvuldig in opspraak.

Het Cornelius Haga Lyceum had eerder ernstige interne problemen. Eerder waarschuwde de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) dat de schoolleiding banden zou hebben met extremistische figuren.

Ook het Avicenna College had vorig jaar een bestuurcrisis. De school in Rotterdam was een doorstart van het Ibn Ghaldoun, dat vanwege grootschalige examenfraude gesloten werd.

Bron: Nederlandse media