La casa de papel (letterlijke vertaling: Het huis van papier) is een Spaanse heistserie van Álex Pina. De eerste aflevering werd op 2 mei 2017 op de Spaanse zender Antena 3 uitgezonden. Op 22 december 2017 verscheen het eerste deel van de afleveringen in Nederland en België op Netflix. Money Heist is de Engelse titel op Netflix.

De Turkse mediawaakhond RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) heeft officieel de bevoegdheid gekregen om regelmatig de op het internet gedeelde geluids- en visuele uitzendingen te reguleren en te controleren.

Volgens een verordening over de “Presentatie van Radio, Televisie en Facultatieve Uitzendingen op het Internet”, gepubliceerd in het Staatsblad, zullen de inspecties van de waakhond onder meer films en series op digitale tv-platforms zoals Netflix en platforms op sociale media, die op regelmatige basis nieuws leveren, omvatten. De verordening heeft betrekking op nieuwsuitzendingen op YouTube, maar niet op individuele YouTube-feeds. Degenen die online zullen uitzenden zullen eerst een licentie moeten aanvragen bij RTÜK.

“Tijdens de levering van radio-, televisie- en on-demand diensten op het internet, zullen maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de ouders controle hebben over media-inhoud die de fysieke, mentale en morele ontwikkeling van kinderen en jongeren kan schaden,” aldus de verordening.

Platforms voor natuurlijke personen en rechtspersonen die zich bezighouden met het uitzenden van individuele omroep- en communicatiediensten via het internet (met uitzondering van nieuws-, film- en tv-series) zijn uitgesloten van het toepassingsgebied van de verordening.

De bepalingen van deze verordening zullen ook van toepassing zijn op de uitzending van omroepdiensten van aanbieders van mediadiensten of platformexploitanten die onder de jurisdictie van een ander land vallen dat vastbesloten is om uit te zenden in strijd met de bepalingen van de Turkse wet, hoewel de aanbieder van de inhoud of de locatie in het buitenland is gevestigd.

De wet is ook van toepassing op de publicatiediensten van omroepinstellingen, ook al is hun taal niet Turks, die commerciële communicatiediensten uitzenden naar Turkije.

Volgens de wetgeving moeten buitenlandse bedrijven die in Turkije op het internet willen uitzenden, een bedrijf oprichten en een vergunning krijgen in Turkije.

Hoofdkantoor in Nederland

Netflix, dat zelfs een hoofdkantoor in Nederland heeft, zal dus een bedrijf in Turkije moeten oprichten om een vergunning te krijgen. RTÜK zal de omroepplatforms, die geen licentie ontvangen, identificeren en aankondigen op haar website.

Lokale streaming platforms zoals Blu TV en Puhu TV zullen ook onder de controle van RTÜK komen.

Platformen op sociale media die regelmatig nieuws leveren, zoals Medyascope.tv, zullen aan dezelfde regels worden onderworpen.

De regeling bepaalt dat de gehele uitzending of alleen het relevante deel van de inhoud dat in strijd is met de wet wordt verwijderd. De uitzendvergunning kan worden beëindigd om een dwingende reden die RTÜK passend acht.

Bij het wegvallen van de voorwaarden voor het verlenen van een licentie kan de publicatie voor een periode van drie maanden worden opgeschort. De omroep zal dertig dagen de tijd krijgen om te voldoen aan de noodzakelijke voorwaarden.

De kosten van de uitzendingslicenties zullen 100.000 Turkse lira bedragen.

Er zijn grijze gebieden en onduidelijke bepalingen in de wetgeving volgens Faruk Bildirici, een lid van de raad van bestuur. De wetgeving heeft betrekking op niet nader omschreven platforms.

Hurriyet

T.A.