Tekst foto 2: Yasemin Başöngen, slachtoffer van politiegeweld, werd na het incident behandeld in het ziekenhuis. Duitsland. Februari 2021. (AA Photo)

De 50-jarige Turk, Cemil Başöngen, en zijn 17-jarige dochter, Yasemin Başöngen, werden in het ziekenhuis opgenomen na een ernstig geval van politiegeweld in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

In een gesprek met Anadolu Agency (AA) zei Cemil Başöngen, een fabrieksarbeider die sinds 2001 in Duitsland woont, dat de politie buitensporig geweld heeft gebruikt tegen hem en zijn dochter tijdens een doordeweeks incident begin februari.

De vijftiger verklaarde dat de aanval plaatsvond nadat zijn dochter ruzie had gekregen met haar vrienden, die vervolgens de politie belden.

Het verhaal van Başöngen laat niets aan de verbeelding over: “Terwijl ik buiten op haar stond te wachten, kwam de politie binnen de vijf minuten. De autoriteiten verzochten mijn dochter weg te gaan en dus ging ze naar beneden,” vertelt de vader.

Een politieagent praat met actievoerders die demonstreren tegen de maatregelen ingevoerd door de Duitse overheid om het coronavirus in te dijken. Het protest vond plaats in de buurt van de Bundestag (Duitse Parlement). Berlijn, Duitsland. November 2020. (AFP Photo)

“Vervolgens ging een vrouwelijke politieagent achter haar aan omdat ze net naar beneden ging. Ze viel mijn 17-jarige dochter fysiek aan en sloeg haar neer samen met de hulp van een andere agent die van buiten kwam.”

Hij vertelt daarnaast dat hij ook het slachtoffer is geworden van politiegeweld. Een andere mannelijke agent viel hem aan nadat hij probeerde de politie van zijn dochter te scheiden in een poging haar te beschermen.

Volgens Başöngen ging de agent op hem zitten, werd hij 2 keer geslagen, waarop hij het bewustzijn verloor en vervolgens geboeid. Ten slotte namen de autoriteiten zijn dochter mee in een politiebusje. Volgens verklaringen waren de gezichten van de man en zijn dochter bij aankomst op het politiestation, bedekt met bloed.

“Op het moment dat de agenten de handboeien verwijderden en me toestonden mijn dochter te zien, zag ik dat heel haar hoofd onder het bloed zat. Voordat ze voor het politiebureau uit het voertuig stapten, hebben ze haar zwaar mishandeld. Haar jukbeen was gebroken. Haar neus bloedde. Er was geen reden voor deze mishandeling. Ze belden een ambulance en brachten haar naar het ziekenhuis,” verklaarde de man.

Hij voegde hier bovendien aan toe dat zijn dochter zei dat de politie gedreigd had haar te doden.

De dokter heeft uiteindelijk een arbeidsongeschiktheidsattest gegeven voor vijf dagen. Bovendien zal er een strafrechtelijke klacht worden ingediend over het incident.

Duitsland telt 81 miljoen inwoners en heeft na Frankrijk de grootste moslimbevolking in West-Europa. Van de bijna 4,7 miljoen moslims in het land zijn er minstens 3 miljoen van Turkse komaf.

Gevallen van onwettig politiegeweld in Duitsland komen de laatste tijd vaker voor. Uit een rapport van 2019 blijkt dat er jaarlijks minstens 12.000 onwettige aanvallen worden uitgevoerd door politieagenten.

Echter haalt slechts een fractie van dergelijke aanvallen het nieuws. Tot nu toe hebben de officiële cijfers het publiek doen geloven dat dit aantal jaarlijks gemiddeld niet boven de 2.000 gevallen lag, omdat de meeste gevallen gewoonweg niet gemeld worden of voor de rechter verschijnen. Het aantal niet gerapporteerde gevallen ligt mogelijk veel hoger, zo blijkt uit onderzoek van de Ruhruniversiteit in Bochum.

Politie: “We houden ons actief bezig met een Turkenjacht”

“Turkenjachten”

Racistische agenten bij de Duitse politie viseren bovendien opzettelijk Turkse mensen en andere minderheden in wat zij “Turkenjachten”.

Duitsland registreert islamofobe misdrijven sinds 2017 in een aparte categorie. Voorlopig is het aantal gevallen voor 2019 nog niet officieel bekendgemaakt. In 2018 was er sprake van 910 incidenten, waaronder 48 aanvallen op moskeeën alleen, een kleine daling ten opzichte van 2017 toen er 1.095 misdrijven geregistreerd werden.

Meer dan 90% daarvan schrijft men toe aan politiek gemotiveerde misdrijven gepleegd door extreemrechts. Hoewel het totale aantal misdrijven is gedaald, zijn de aanrandingen toegenomen benadrukt de Duitse krant Die Tageszeitung. In 2017 meldden de autoriteiten 56 islamofobe mishandelingen met 38 gewonden tot gevolg. In 2018 was er zelfs sprake van 74 overtredingen met in totaal 52 gewonden, waaronder twee pogingen tot moord.

Sabah
O.A.