In de strijd tegen covid-19 gaat Turkije in het weekend helemaal op slot. Niemand mag dan zonder goede reden naar buiten. De maatregelen gelden vanaf vandaag.

Ankara heeft de coronamaatregelen tegen verspreiding van het dodelijke virus fors verscherpt. Doordeweeks komt er een avondklok en in het weekend mogen mensen zelfs helemaal de deur niet meer uit. Enkel voor een bezoek aan supermarkten mogen mensen naar buiten. Deze zaken houden hun deuren voor enkele uren open.

In het begin van de pandemie koos het land ook al voor een zogenaamde weekend-lockdown, maar die werd na verloop van tijd versoepeld. Nu stijgen de aantallen besmettingen en doden weer dermate dat strengere maatregelen nodig zijn, stelt Ankara.

Lockdown

De lockdown geldt van vrijdag 21.00 uur tot en met maandag 05.00 uur en op de doordeweekse dagen moeten mensen vanaf morgen ook tussen 21.00 uur en 05.00 binnen blijven. Verder worden mensen jonger dan 20 en ouder dan 65 jaar geweerd uit het openbaar vervoer.

Tot voor kort maakte Ankara alleen cijfers bekend van de besmettingen van mensen met klachten, maar dat kwam de regering op veel kritiek te staan. Onder meer Turkse artsenorganisaties en de Wereldgezondheidsorganisatie waren verontwaardigd.

Vorige week kwam de minister van Volksgezondheid dan toch voor het eerst in maanden met cijfers van alle covid-besmettingen.

Het blijken er ongeveer 30.000 per dag te zijn, op een bevolking van 83 miljoen inwoners. Daarmee is het land relatief een van de zwaarst getroffen landen in Europa.

Bron: NM