Erdoğan ontslaat twee viceministers

Volgens een presidentieel besluit dat in de Staatscourant is bekendgemaakt, zijn de vice-ministers van Financiën Şakir Ercan Gül en Mehmet Hamdi Yıldırım ontslagen.

Şakir Ercan Gül en Mehmet Hamdi Yıldırım zijn uit hun functie ontheven, aldus een in het staatsblad gepubliceerd decreet.

Zij zijn vervangen door Mahmut Gürcan en Yunus Elitaş, aldus het decreet.

De herschikking komt bijna twee weken na de benoeming van Nureddin Nebati tot minister van Financiën na het aftreden van zijn voorganger Lütfi Elvan.

De benoemingen komen op een moment dat Turkije een nieuw economisch model nastreeft dat gebaseerd is op lagere rentetarieven, een beleidsrichting die volgens Erdoğan de productie, werkgelegenheid, export en groei zal stimuleren.

Over de nieuwe vice-ministers

Mahmut Gürcan

Zakenman en sokkenfabrikant. Hij is van de Nationale Visie, een religieus-politieke beweging die dateert van het einde van de jaren 1960.

Vanaf 2001 was hij districtsbestuurder bij de regerende AKP en was hij drie termijnen voorzitter van de AKP İstanbul Bakırköy Organization (2006-2014).

Hij is afgestudeerd aan de religieuze middelbare school Zeytinburnu Imam Hatip, de middelbare school Şehremini en de faculteit economie van de Marmara-universiteit.

Hij was bestuurder en/of lid van verschillende ngo’s. Hij is geboren in 1966.

Yunus Elitaş

Hij is in 2003 afgestudeerd aan het departement economie van de universiteit van Kırıkkale. In 2004 werd hij benoemd tot assistent-belastingcontroleur bij het ministerie van Financiën. Van 2013 tot 2015 was hij vicehoofd van de afdeling Administratieve en financiële zaken van het ministerie van Financiën.

Hij deed zijn MBA aan de Universiteit van Zuid-Florida in de VS in december 2015 – december 2017.

Terwijl hij in februari 2018 fractievoorzitter was van de belastingdienst, werd hij op 28 februari 2019 benoemd tot algemeen directeur van de overheidsrekeningen.

Hij is geboren in Ankara in 1982.

Bron: Turkse media