Alina Boz en Ipek Filiz Yazici in Ask 101

De RTÜK, de Turkse hoge raad voor radio en televisie, heeft Netflix een homoseksueel personage laten weghalen uit de serie “Aşk 101” (‘Liefde 101’). Dat werd donderdag bekend gemaakt.

Volgens de BBC beslisten RTÜK, de Turkse media-toezichthouder en Netflix samen om dit te doen.

“Ons gesprek met Netflix heeft het probleem rond dat personage opgelost”, aldus een anonieme medewerker van de RTK.

Concreet gaat het om het personage genaamd Osman. Oorspronkelijk zou hij homoseksueel zijn, maar zijn verhaallijn werd later aangepast.

Netflix kreeg veel reacties toen de trailer van de serie gedeeld werd met een regenboogvlag erbij, het symbool van de LGBtQ+-gemeenschap.

Osman, een scholier in de Turkse Netflix-komedieserie ‘Ask 1010’, was in het oorspronkelijke script nog homo.

Een Turkse wet, die in augustus 2019 in werking trad, geeft de RTÜK de bevoegdheid om alle Turkse online radio, tv en streaminginhoud te controleren, ook de inhoud die diensten als Netflix, BluTV en Puhutv in Turkije uitbrengen.

Eerder deze week liet Mahir Ünal, vicevoorzitter van de regerende AKP, weten dat zijn partij alle respect heeft voor andere genderrollen. Wel wil de regering dit gedrag niet aanmoedigen via populaire media.

Reactie Netflix

“Netflix heeft Love 101 niet aangepast door een LGBTQ-personage te schrappen, er was namelijk nooit sprake van dit personage. Dit is een gerucht dat in april op social media startte vlak voordat de show op Netflix beschikbaar kwam. Sindsdien wordt dit gerucht regelmatig overgenomen in de media. Wij proberen deze verkeerde informatie zoveel mogelijk te corrigeren.”

K.L.

(Bron: Sabah)