Jens Stoltenberg is de algemene secretaris van de NAVO. Hij zei dat Turkije het recht heeft om te vechten tegen de organisatoren van couppoging van 2016. Hij voegde toe dat Turkije een professioneel leger heeft met toegewijde soldaten.

Stoltenberg sprak verder over zijn veroordeling van de couppoging en uitte zijn medeleven met de Turkse regering tijdens die nacht. Volgens hem was “de mislukte poging tot staatsgreep een brutale aanval tegen de democratische instellingen in Turkije’. Het is algemeen bekend dat sommige soldaten en andere leden van het Turkse leger deelnamen aan de poging tot staatsgreep. Men weet dit omdat het F-16 vliegtuigen waren die het parlement bombardeerden. Het waren ook soldaten die de Generaal Hulusi Akar ontvoerden.

“Turks leger blijft professioneel en toegewijd”

“Desondanks het feit dat er leden van het Turkse leger deelnamen aan de staatsgreeppoging, heeft Turkije een professioneel leger met professionele soldaten en toegewijde officiers. Ik zie dat in de NAVO-operaties. Ik zie ook wat Turkije bereid is te doen bij het deelnemen van NAVO-operaties en -missies”, zei Stoltenberg. Verder uitte hij zich niet over wie achter de poging tot staatsgreep zit omdat dit niet zijn rol is en het nu een gerechtelijke zaak is.

Turkije heeft recht om coupplegers te vervolgen

Volgens Stoltenberg is het niet de rol van de algemene secretaris van de NAVO om de verantwoordelijkheid te nemen voor het onderzoek of andere gerechtelijke procedures. Turkije heeft het recht om degene te vervolgen die achter de poging tot staatsgreep zit(ten). Men mag dit conform de wetgeving en onafhankelijke justitie.

Hurriyet

Volg ons ook op Twitter (@dejongeturken) en Instagram (@dejongeturken)

Wil je de belangrijkste nieuwsberichten gratis via WhatsApp ontvangen? Stuur dan je gsm-nummer + voornaam door naar info@dejongeturken.com.

S.V.