NAVO-baas Jens Stoltenberg

NAVO-baas Jens Stoltenberg waarschuwt de EU voor een mogelijke breuk met bondgenoot Ankara.

Er zijn meningsverschillen die moeten aangepakt worden, aldus Stoltenberg donderdag enkele uren voor de EU-top, waar sancties tegen het land zullen besproken worden.

Volgens Stoltenberg moet het belang van Turkije als NAVO-lid en “deel van de Westerse familie” erkend worden.

In een persconferentie na een gesprek met de Portugese premier, wees de NAVO-baas erop dat Turkije een belangrijke bondgenoot is in de strijd tegen terrorisme.

Hoogste aantal vluchtelingen

“Turkije is ook de NAVO-bondgenoot die het hoogste aantal vluchtelingen, ongeveer 4 miljoen, opvangt. Turkije is ook de bondgenoot die de meeste terreuraanslagen heeft geleden. Er zijn geschillen, die we moeten bespreken.”

Stoltenberg ging niet in op de vraag of nieuwe Europese sancties tegen Turkije ook de samenwerking tussen de NAVO en de EU negatief kunnen beïnvloeden.

De regeringsleiders van de EU-landen spreken vandaag en morgen tijdens een werkdiner over de relaties met Turkije en mogelijke sancties.

Naar verwachting zullen de Europese leiders vragen om een lijst op te stellen met individuen tegen wie sancties zal worden getroffen.

Uit diplomatieke bronnen is vernomen dat er geen consensus bestaat voor economische sancties. Zulke maatregelen, net zoals een wapenembargo.

Turkije is al maanden op ramkoers met Griekenland en Zuid-Cyprus vanwege zijn gasexploratiemissies in het oosten van de Middellandse Zee.

Ook de positie van Turkije in Libië en in Nagorno-Karabach irriteert sommige EU-landen, om nog maar te zwijgen van de kritische houding van de Turkse president Erdoğan jegens de Franse president Emmanuel Macron.

Bron: BNM