NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg veroordeelt de moord op 13 Turkse burgers door de PKK in Noord-Irak. Dat heeft hij gezegd op 17 februari.

“Ik wil mijn medeleven betuigen aan Turkije voor de moord op de Turken in Noord-Irak,” aldus Stoltenberg op een persconferentie, na afloop van de virtuele vergadering van de ministers van Defensie van de lidstaten.

“Ik veroordeel de verantwoordelijken ten strengste.”

De ministers hebben het gehad over deze jammerlijke gebeurtenis, zei hij.

“Alle lidstaten betuigen hun solidariteit met het Turkse volk.”

Hij kreeg ook een vraag over de spanningen tussen Turkije en Griekenland vorige zomer, over de Middellandse Zee.

Turkije is “een belangrijke NAVO-lidstaat,” zei hij daarop. Hij was vol lof over de militaire bijdrage van Turkije in de strijd tegen Daesh/ISIS.

Meeste terreuraanslagen

“Van alle NAVO-lidstaten heeft Turkije de meeste terreuraanslagen te verduren gekregen.”

Het land vangt bovendien miljoenen vluchtelingen op, zegt hij.

“Er is geen reden om te verhullen dat er meningsverschillen en onenigheid bestaan.” Maar de NAVO is het platform bij uitstek om die meningsverschillen op tafel te leggen en positief te benaderen.

Daarvoor is ook het conflict-ontmijnende mechanisme tussen Turkse en Griekse militaire experts in het leven geroepen, beklemtoont hij.

Zondag werden de lichamen van 13 Turkse burgers gevonden tijdens een terrorismebestrijdingsoperatie in Noord-Irak. Dat heeft Turks minister van Defensie Hulusi Akar bekendgemaakt.

Op 10 februari lanceerden de Turken die operatie om te voorkomen dat de PKK en andere terreurgroepen opnieuw bepaalde posities langs de grens zouden innemen. De PKK gebruikte die posities om van daaruit grensoverschrijdend aanslagen te plegen in Turkije.

Vorig jaar in juni werden al de operaties Klauw-Tijger en Klauw-Arend gelanceerd in diezelfde lijn, om de veiligheid van de bevolking en de grenzen van Turkije te garanderen.

De PKK voert al meer dan 30 jaar een terreurstrijd tegen de Turkse staat. Daarbij zijn al 40.000 slachtoffers gevallen, waaronder vrouwen, kinderen en baby’s. de PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU.

Bron: Hürriyet

S.V.R.