Turkse minister van Defensie Hulusi Akar (rechts) en het hoofd van de Libische Marine Abdulhakim Abuhulia (links)

De Libische overheid heeft Turkse energiebedrijven uitgenodigd om een groter aandeel te nemen in de winning van aardgas uit Libische gasbronnen.

De Libische bedrijven hebben niet de middelen om zelf een groter aandeel te nemen. Dat zegt Murtaza Karanfil, hoofd van de raad voor Turks-Libische samenwerking van DEIK, de dienst Buitenlandse Economische Relaties.

Karanfil vond al 35 Turkse bedrijven die bereid zijn om samen te werken met de Libische raad voor Olie en Gas, en hij verwacht dat er in de nabije toekomst een akkoord getekend kan worden.

“Het zijn de Libiërs die ons de vraag gesteld hebben. We hopen dat de onderhandelingen voordelig zullen uitpakken voor beide partijen”, vertelde hij aan Anadolu Agency.

Onbreekbare band

“Als het akkoord binnenkort getekend is, verwachten we dat er een onbreekbare band ontstaat tussen beide landen. Tijdens de vergadering werden ervaringen uitgewisseld over de ontginning van grondstoffen.

“Ik hoop dat Turkse bedrijven in de toekomst Libisch gas en Libische olie kunnen oppompen en verwerken”, aldus Karanfil.

Bron: Anadolu Ajansi

In november 2019 sloten Turkije en Libië een verdrag waarin hun maritieme grens werd bepaald. Sindsdien klonk vooral vanuit Turkije de wens voor meer samenwerking met het Noord-Afrikaanse land.

Een topman binnen het Turkse ministerie van Energie liet vorige week al weten dat er gesprekken gaande waren, voornamelijk over de winning van fossiele brandstof in Libië, en mogelijke samenwerking bij offshore projecten.

Karanfil gelooft dat Turkse bedrijven graag ingaan op de Libische vraag tot samenwerking in de brandstofwinning, omdat de kosten in Libië lager zijn dan die in andere landen in de regio.

K.L.

(Bron: Sabah)