De minister van Defensie, Fikri Işık, heeft felle kritiek geuit tegen de beslissing van Griekenland om het moordcommando niet uit te leveren aan Turkije. Het 8-koppig commando in kwestie heeft deelgenomen aan de gefaalde coup, heeft de president proberen te vermoorden en is verbonden met FETÖ.

Op een ceremonie waar een duikboot overgedragen werd aan de Turkse Zeemacht in Istanbul, sprak de minister zich uit over de kwestie: “Dit is geen rechtspraak, het is een beslissing om gerechtigheid in de weg te staan”. Hij noemde het arrest van het Griekse Hooggerechtshof een “politieke beslissing” en een “totale teleurstelling”.

“Wij verwachten dat Griekenland deze beslissing spoedig ongedaan maakt en dat deze 8 verdachten uitgeleverd worden aan Turkije,” voegde hij eraan toe. Işık verklaarde ook: “Griekenland heeft nu geopenbaard dat ze de verkeerde strategie aanhoudt in de strijd tegen terrorisme,” impliciet doelend op het feit dat Turkije deze verdachten niet gerust zal laten.

Gevlucht naar Griekenland

De ex-soldaten; Ahmet Güzel, Gencay Boyuk, Feridun Çoban, Abdullah Yetik, Uğur Ucan, Süleyman Özkaynakçı, Mesut Firatand en Bilal Kurugül waren gevlucht naar Griekenland, nadat zij een militaire helikopter hadden gestolen, enkele uren nadat de coup overwonnen werd.

De ex-soldaten hebben hun uitlevering aangevochten sinds zij in Griekenland aankwamen en asiel hebben gevraagd. Turkije heeft vrijdag een tweede uitleveringsverzoek uitgezonden aan Griekenland voor de soldaten in kwestie. Interpol heeft ook het verzoek ontvangen om een internationaal aanhoudingsbevel uit te vaardigen voor de 8 verdachten.

Actieve rol in coup

De beslissing die donderdag viel, werd meteen betwist door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie vertelde dat de 8 verdachten een actieve rol hadden gespeeld in de gefaalde coup die de democratische orde in Turkije wilde omverwerpen. De gefaalde coup koste het leven van 248 burgers. Bovendien werd er een moordpoging uitgevoerd op de president.

Kort na de feiten had een rechtbank in Istanbul een aanhoudingsbevel uitgebracht tegen de soldaten.

Het parket van Istanbul vertelde aan de Griekse overheid dat 4 van de 8 soldaten gesprekken onderhielden voor dat een moordcommando, president Erdogan poogde te vermoorden.

Sabah