Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu verzocht donderdag Duitsland om leden van de Gulenistische Terreurorganisatie (FETO) die naar Duitsland vluchtten uit te leveren.

Cavusoglu zei dat procureurs en rechters die deel uitmaken van FETO momenteel in Duitsland verblijven, waar een grote Turkse gemeenschap is. Turkije voert ook een strijd om FETO terreurleider Fethullah Gulen uitgeleverd te krijgen van de V.S., waar hij sinds 1999 in zelf opgelegde ballingschap leeft. Ook zei Cavusoglu dat er in totaal 88 ministerieel personeel ontslagen is sinds de mislukte coup.

Over het ontslagen personeel zei Cavusoglu het volgende: “deze verraders zouden niet mogen infiltreren in staatsinstellingen”.

“We nemen elke stap zeer voorzichtig. We hebben een commissie opgesteld en werken hard aan het probleem. De zuivering van andere mensen is zeer waarschijnlijk in de komende dagen”, zei hij nog. “Er zitten twee ambassadeurs tussen de geschorsten. We hebben meer informatie nodig”, voegde hij eraan toe.

Cavusoglu zei dat een functionaris die werkte in het Turks Consulaat in Kazan, de hoofdstad van de Russische Republiek Tatarije, vluchtte naar Japan in de nasleep van de mislukte couppoging.

Twee grote diplomaten werden dinsdag geschorst als onderdeel van het lopend onderzoek tegen FETO. Meer dan 44.000 mensen die werkten in staatsinstellingen zijn geschorst in een landelijk onderzoek van de dodelijke couppoging waarbij meer dan 240 mensen het leven lieten en meer dan 2000 anderen gewond raakten.

Sabah