MHP-leider Devlet Bahçeli

Devlet Bahçeli, voorzitter van de Partij voor Nationalistische Beweging (MHP), drong er dinsdag tijdens een vergadering met zijn parlementaire fractie op aan dat de overheid de relaties met Rusland opnieuw zou evalueren nadat opnieuw vijf Turkse soldaten omkwamen bij een aanval door troepen van het regime van Assad in de Noordwest-Syrische provincie Idlib.

Hij is van mening dat Turkije de flagrante daden van Assad niet langer mag tolereren. “Assad is een crimineel en een moordenaar. Hij is de bron van veel vijandigheid”, aldus Bahçeli, die ook vindt dat Rusland niet oprecht is tegenover Turkije als het gaat over het oplossen van de problemen in de regio. Wij hopen echt dat de overheid de relatie met Rusland opnieuw gaat evalueren.”

Bahçeli beschuldigt de Russen ervan dat de aanhoudende spanningen en de voortdurende schermutselingen in de regio door hen gebruikt worden om hun eigen agenda uit te voeren.

De voorzitter van de MHP is ook van mening dat de eerdere diplomatieke inspanningen in Sochi, Astana en Genève geen resultaat hebben opgeleverd, en noemt Syrië nu de facto een kolonie van Rusland omdat het regime in Damascus volledig onder de controle van Moskou zou staan. Volgens hem is elk diplomatiek initiatief nu niets anders dan een sprookje, en kan er pas vrede zijn in zowel Turkije als in Syrië als Assad vertrekt.

Akoord van Sochi

Het akkoord van Sochi werd op 17 september gesloten tussen president Erdogan en zijn Russische collega Vladimir Poetin. Het akkoord verklaarde de provincie Idlib tot de-escalatiezone waarin elke daad van agressie uitdrukkelijk verboden is. In het akkoord werd opgenomen dat het staakt-het-vuren in Idlib in stand gehouden moest worden en dat extremisten en zware militaire eenheden zich uit het gebied moesten terugtrekken. Vlak voor dit akkoord kondigde het regime van Assad een grootscheeps offensief aan tegen het laatste bolwerk van de rebellen in Idlib, en dat maakte de Internationale gemeenschap bang voor een nieuwe humanitaire crisis.

Toch wordt dit akkoord nog geregeld door het regime en haar bondgenoten geschonden. Ze vallen geregeld burgerdoelwitten aan. Vorige week kwamen 7 Turkse soldaten (zie onderstaande tweet) en een Turkse burger die voor het leger werkte om bij zo’n aanval, en maandag stierven bij een andere aanval nog eens 5 Turkse soldaten.

Sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 is Idlib een belangrijk bolwerk van de oppositie tegen het regime van Assad, en een sterke basis voor gewapende groepen die tegen Assad strijden.

K.L.

Bron: Sabah