Devlet Bahçeli, leider van de Partij van de Nationale Beweging (MHP), heeft uitgehaald naar de adviseurs van de Turkse president. Dit naar aanleiding nadat een adviseur van de president had gezegd dat een federaal systeem wel “mogelijk is voor Turkije”.

“Als adviseurs spreken van een federale staat en de president dit niet uitsluit, wat zou dan de beslissing van de nationalisten, die een unitaire structuur steunen, zijn slechts twee dagen voor het referendum,” zei Bahçeli tijdens een live interview met Nazli Çelik op de private zender NTV.

 

“Ik zou hen ontslaan”

“Als mijn adviseurs zouden spreken van een federaal systeem, zou ik hen ontslaan,” zei hij. MHP is de enige partij in het parlement die het amendement voor constitutionele hervormingen van de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (APK) steunt, dat het onderwerp zal zijn van het referendum op 16 april en een verandering vraagt van het huidige parlementaire systeem naar een uitvoerend presidentieel systeem.

Andere staatsvorm

“De staat neemt een stap om zijn eigen staat te stichten. Gelukkige 16 april”, zei Mehmet Uçum, een hoofdadviseur van Erdoğan, zijn woorden werden door de belangrijkste oppositiepartij de Republikeinse Volkspartij (CHP) geïnterpreteerd als een suggestie om de staatsvorm te veranderen. Een andere adviseur, Sükrü Karatepe, stelde eerder al een Chinees model voor.

Hurriyet