De burgemeester van de Turkse stad Van, maakte op 4 juli bekend dat het Vanmeer de “Blauwe Vlag” status heeft verworden. “Het Vanmeer wordt een toeristische bestemming voor miljoenen mensen, vooral uit het naburige Iran,” aldus Fevzi Ozgokce.

Het eco-label werd toegekend op basis van de huidige veiligheids- en toegangsnormen. Het Vanmeer, gelegen in de oostelijke provincie Van, is het grootste meer van Turkije. De watervlakte die een oppervlakte van 3.700 kilometer beslaat is 120 kilometer lang, 80 kilometer breed en 457 meter diep.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die wordt uitgereikt aan stranden die veilig en schoon zijn. De Blauwe Vlag is een jaar geldig en er wordt ieder jaar opnieuw bekeken of de stranden nog aan de vereisten voldoen. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen vindt plaats door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale organisatie.

Het ministerie van Milieu en Verstedelijking verklaarde op 14 mei dat Turkije met een totaal van 459 geattesteerde stranden, derde staat op de wereldlijst. In 2002 had Turkije slechts 140 geattesteerde stranden.

Hurriyet

O.A.