Nachtegalenpark in Antwerpen

Op een parkeerplek van het Nachtegalenpark, gelegen in het zuiden van Antwerpen, vond eerder een racistisch incident plaats.

Een man die de parkeerplaats opreed, scheerde daarbij rakelings langs een moeder, met Marokkaanse roots en haar twee kinderen.

De moeder sprak hem daarop aan, waarop de man haar begon uit te schelden en zelfs fysiek te bedreigen. “Marokkaanse kuthoer”, klinkt het in het filmpje.

De agressieve bestuurder is ondertussen geïdentificeerd door de autoriteiten en heeft een proces-verbaal gekregen. Ook is hij ondertussen ontslagen bij zijn werkgever.

“De beelden zijn een week oud en dateren van 21 februari,” bevestigt de politie.

“De man op het filmpje reed op de parking rakelings langs een vrouw en haar twee jonge kinderen. Toen zij op het raam van de auto tikte om hem aan te manen dat hij voorzichtig moest zijn, stapte hij uit en werd hij verbaal agressief.”

Wat volgt is te zien op het filmpje. De man stapt uit zijn wagen en begint de moeder van twee de huid vol te schelden en fysiek te bedreigen.

“Ik ga u een pak slaag geven” klinkt het, evenals “Jij bent het probleem van deze maatschappij.” en “België is baas hier.” Ook noemt hij haar een “Marokkaanse kuthoer.”

Een getuige waarschuwde de politie, waardoor een patrouille redelijk snel na de feiten op de parkeerplaats aankwam.

Ze stelden een proces-verbaal op en begonnen met de identificatie van de man op het filmpje. Dat is inmiddels ook gelukt. Op zijn pv zal de man ‘racisme en discriminatie’ als bezwarende feiten kunnen terugvinden.

Reactie van de werkgever

Ook op professioneel vlak merkte de racistische bestuurder de gevolgen van wat hij gedaan had. Eerder kreeg de man te horen dat hij ontslagen was vanwege zijn gedrag van vorige week zondag.

“We zijn vanmorgen ook geconfronteerd met het filmpje dat de ronde deed,” laat zijn werkgever weten.

“Toen hebben we onmiddellijk actie ondernomen. Natuurlijk hebben we slechts een deel van het filmpje gezien op de beelden, maar wat we gezien hebben strookt totaal niet met de waarden van ons bedrijf en met wat we willen uitstralen.

We hebben medewerkers en klanten van alle nationaliteiten en die zijn hier allemaal welkom.”

De werkgever, die anoniem wenst te blijven, voegt er ook nog aan toe dat de agressieve bestuuder zijn ontslag met begrip aanvaardde.

Turkse vrienden

“Ik denk dat hij het wel verwacht had en ook wel kon plaatsen. Een uitgebreide discussie hebben we niet gevoerd, maar beknopt duidelijk gemaakt dat het hier stopte.

Voor mij kwam dit wel als iets onverwachts. Hij werkte nog maar sinds december vorig jaar bij ons en een van zijn persoonlijke vrienden en collega’s is van Turkse origine, maar we hebben nooit enige vorm van racisme bij hem gezien. Jammer genoeg toont dit viraal filmpje een ander beeld.”

Bron: Belgische media