Het gerecht in Istanbul veroordeelde de man, die een 21-jarige vrouw aanviel voor het dragen van een short in het openbaar tijdens de Ramadan, tot een celstraf van 3 jaar en 4 maanden.

De aanklagers vroegen voor een celstraf van 11 jaar voor Ercan Kizilates met als reden het oproepen van haat en vijandigheid en het aantasten van het recht tot vrijheid van mening en geloof. Daarnaast werd de man ook aangeklaagd voor seksuele aanranding. Dat rapporteerde daily Habertürk op 11 maart.

Het gerecht verklaarde in hun eindrapport, rekening houdend met de impact van het incident op de vrouw en daarnaast rekening houdend met de impact op de Turkse vrouwen in het algemeen, dat “geen enkel individu het recht heeft tussen te komen in de preferenties op vlak van klederdracht in een seculaire en sociale rechtstaat”.

Video veroorzaakt woede en ongeloof

Een video-opname van het incident in juni 2017 veroorzaakte heel wat woede en ongeloof. In de video kan men duidelijk zien hoe de studente Melisa Saglam aangevallen wordt door Kizilates op de bus in het Pendik district van Istanbul. “Ben je niet beschaamd voor de manier waarop je je kleedt tijdens de Ramadan?” Dat vroeg de man blijkbaar voor hij haar in elkaar sloeg.

Na het incident diende Saglam een officiële aanklacht in bij het gerecht tegen haar aanvallen, waarop hij werd gearresteerd 3 dagen later.

Kizilates geeft aan dat hij zich geprovoceerd voelde door de aanval, aldus volgens een rapport van daily Birgün. “Vrouwen die zich op een dergelijke manier kleden tijdens de Ramadan spelen met de gevoelens van een persoon”. Dat getuigde de man in zijn verklaring voor het gerecht.

De man werd gedurende korte tijd vrijgelaten in afwachting van de beslissing van het gerecht. De vervolgers waren echter tegen de vrijlating in afwachting van het proces en kwamen in opspraak tegen de beslissing. Het gerecht vaardigde vervolgens een nieuw arrestatiebevel uit waarop Kizilates weer werd vastgenomen in afwachting van het verloop van de rechtszaak in Istanbul.

Hurriyet