Bruno Taut was een gerenommeerde joodse architect en stadsplanner die Nazi-Duitsland ontvluchtte en in Turkije ging wonen.

Hij ontwierp een villa in Istanboel die nu te koop staat voor 95 miljoen lira (10.8 miljoen euro). De villa kijkt uit over de Bosphorus en ligt op 1 van de duurste plekken in de stad.

Het gebouw ligt op een stuk grond van 0,2 hectaren en werd geïnspireerd door de Japanse architectuur. Het is niet bekend wie de huidige eigenaar is.

Taut verliet Duitsland op het moment dat de Nazi’s er aan de macht kwamen. Via eerst Zwitserland en later Japan, kwam hij in 1936 in Istanboel terecht, waar hij professor kon worden aan de staatsacademie voor Schone Kunsten.

Hij was een van de ruim 130 Duits-Joodse academici die in de jaren 1930 naar Turkije kwamen.

Bruno Taut

Turkse universiteiten, en vooral die in Ankara, namen hen in dienst. Andere geleerden waren Albert Eckstein die in Ankara het departement Pediatrische Geneeskunde oprichtte, Ernst Reuter die betrokken was bij de oprichting van het departement Stedelijke Ontwikkeling, en Friedrich Falke die uiteindelijk hoofd werd van het departement Landbouwstudie.

K.L.

(Bron: Sabah)