Meer dan honderd buitenlandse terroristen, die zich aan de terroristische PKK-gelinkte YPG (Volksbeschermingseenheden) vervoegd hebben en deelnamen aan gewapende aanvallen in Syrië, zijn recent teruggekeerd naar Duitsland. Dat berichten lokale media.

Sinds het begin van het conflict in Syrië zijn zo’n 300 buitenlandse strijders uit Duitsland gereisd naar de regio om de PKK en gelieerde terreurgroepen te vervoegen. Dat bericht Daily Express.

Onder hen bevinden zich 125 buitenlandse strijders die militaire training kregen en deelnamen aan gewapende gevechten. Die strijders zijn teruggekeerd naar Duitsland, claimt de krant die veiligheidsbronnen citeert.

Johannes Dimroth, woordvoerder van het Federaal Ministerie van Binnenlandse Zaken, zei woensdag dat de veiligheidsdiensten van het land alle noodzakelijke maatregelen zouden nemen tegen illegale activiteiten van de PKK.

“We volgen de terugkeer van buitenlandse strijders nauw op,” vertelde hij op een nieuwsconferentie in Berlijn, maar voegde eraan toe dat ze geen aanzienlijke toename hebben gemerkt vergeleken met afgelopen jaren. “Maar natuurlijk nemen we dit fenomeen zeer serieus,” zei hij.

Dimroth zei dat in totaal 980 buitenlandse strijders, inclusief Daesh-militanten en andere terroristen, naar schatting vertrokken zijn van Duitsland naar conflictgebieden in Syrië en Irak.

Hoewel de PKK verboden is in Duitsland sinds 1993, sloeg ze er in om meerdere verkapte organisaties op te richten en gebruikt hen voor hun haar propaganda, rekrutering en fondsenverwerving.

De terreurgroep heft bijna 14.000 volgers in Duitsland volgens een recent jaarlijks rapport van de inlichtingendienst van het land.

De PKK, die als terreurorganisatie wordt bestempeld door Turkije, de VS en de EU, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne tegen Turkije en is verantwoordelijk voor de dood van bijna 40.000 mensen.

Sabah