BENGHAZI – De Libische krijgsheer Khalifa Haftar heeft zijn troepen de opdracht gegeven om Turkse schepen en belangen in Libië aan te vallen. Ahmed Mismari, woordvoerder van Haftar, heeft dat vrijdag meegedeeld.

https://www.youtube.com/watch?v=6CO0CIgaGTQ

Turkije is een belangrijke bondgenoot van de internationaal erkende Libische regering van premier Fayez Al Sarraj, die in Tripoli zetelt. Die is verwikkeld in een machtsstrijd met krijgsheer Haftar.

“Het bevel is gegeven aan de luchtmacht om te richten op Turkse schepen en boten in de territoriale wateren van Libië”, zei generaal Ahmed al-Mismari. “Turkse strategische posities, bedrijven en projecten die tot de Turkse staat behoren, worden door de strijdkrachten als legitieme doelen beschouwd”, voegde hij eraan toe.

Haftar controleert het oosten van Libië en strijdt onder andere tegen militanten in het land dat in chaos verkeert sinds Muammar Kaddafi in 2011 werd afgezet. In april begonnen de strijdkrachten van de krijgsheer een offensief om Tripoli te veroveren, maar zijn daar vooralsnog niet in geslaagd. Woensdag moest Haftar zich terugtrekken uit Gharyan ten zuiden van Tripoli.

https://www.youtube.com/watch?v=NoQ7WT-moeU

nd.nl ✅