Een nieuwe enquête over de mobiele sms-dienst WhatsApp – die werd voorbereid door het Turkse Agentschap voor Communicatie – heeft een debat veroorzaakt na verschillende geruchten dat de dienst geblokkeerd zou worden.

Het debat werd op gang gebracht nadat het Agentschap voor Informatie en Communicatietechnologie (BTK) een online enquête afnam, waarin het vroeg welke dienst mensen zouden gebruiken als WhatsApp niet bestond. Bip, Viber, Wechat en Line werden als alternatieven aangeboden.

Volgende in de rij

De vraag veroorzaakte een stortvloed aan speculaties dat WhatsApp als de volgende in de rij stond om geblokkeerd te worden. Nadat Wikipedia, ’s werelds grootste online encyclopedie, geblokkeerd werd op 29 april.

Ambtenaren van het BTK ontkenden echter de beweringen en zeiden dat geen applicaties geblokkeerd zouden worden na een enquête.

Gebruiksgedrag meten

“Deze enquête werd alleen afgenomen om het gebruiksgedrag van de mensen te meten. Het blokkeren van applicaties door een enquête of een gelijkaardige praktijk is volledig buiten de kwestie. Maar deze enquête toont aan dat onze mensen zeer alert zijn wat betreft sociale media”, zei een woordvoerder van het BTK.

Hurriyet