Foto: Pegida Nederland

Drie jaar na een tumultueus verlopen demonstratie wil de anti-islambeweging Pegida Nederland demonstreren in Utrecht.

De organisatie heeft voor donderdag een barbecue aangekondigd op het plein bij de Turkse Ulu-moskee. Pegida Nederland heeft de gemeente onlangs laten weten te willen demonstreren bij de moskee in de wijk Lombok.

Ook elders in het land grijpt de beweging de ramadan aan om van zich te laten horen. Volgens voorman Edwin Wagensveld van Pegida zijn in minstens tien steden demonstraties aangemeld.

Anti-islambeweging Pegida mag donderdag niet voor de Utrechtse Ulu-moskee demonstreren. Burgemeester Sharon Dijksma vreest ‘wanordelijkheden’.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld liet maandag al weten niet uit te willen wijken naar een andere locatie. Hij wil voor de Ulu-moskee samenkomen.

Eerdere demonstraties van de anti-islambeweging in Utrecht liepen uit de hand. Zo pleegden tegendemonstranten na afloop van een bijeenkomst in de wijk Zuilen in 2019 een groot aantal vernielingen.

Een jaar eerder werd een kleine demonstratie bij de Ulu-moskee afgebroken op last van de burgemeester omdat er met stenen werd gegooid naar aanhangers van Pegida.

Bron: Nederlandse media