In Turkije is een kamer ontdekt die 2400 jaar oud is. Dat meldt Hürriyet Daily News. In de kamer zijn tot dusverre 103 kunstvoorwerpen aangetroffen die vermoedelijk eigendom waren van een lokale welvarende familie. Vermoedelijk liggen er in de kamer nog veel meer schatten.

Kamer niet geplunderd

De ontdekking werd gedaan in Milas, een stad in de provincie Muğla in het zuidwesten van Turkije. Op de plek waar de kamer gevonden is, stond 2600 jaar geleden een nederzetting die het ontstaan van de stad Milas betekende. Nadat onlangs op de plek een marmeren graftombe werd gevonden, startte het archeologisch museum van Milas met opgravingen. Archeologen stuitten toen op de kamer die nog niet geplunderd was. “Dat maakte ons erg blij”, zegt Gülnaz Savran, directeur van het museum tegen Hürriyet Daily News.

Kamer uit tijd van Hecatomnus

Gezien de architecturale structuur en het gedetailleerde vakmanschap van de kamer, moet deze eigendom zijn geweest van een belangrijke familie die leefde in de tijd van Hecatomnus (circa 395 – 377 voor Christus), de heerser van Carië in de vierde eeuw voor Christus. Carië was een landstreek in het huidige Turkije.

Kunstvoorwerpen in goede staat

In de kamer zijn 103 kunstvoorwerpen gevonden. Het gaat onder andere om kandelaars van aardewerk, kommen, geschenken voor na de dood, cosmetische voorwerpen en veel gouden draden. Maar deze voorwerpen zijn nog niet alles. Volgens Savran liggen er nog veel meer schatten in de kamer.

Hoeveel kunstvoorwerpen liggen er nog?

Dag en nacht wordt er in de kamer gewerkt om nog meer kunstvoorwerpen te vinden. Tot nu toe werden ook al vier skeletten gevonden en zes verbrande lichamen in een urn. Savran denkt dat de kunstvoorwerpen vandaag de dag nog in een goede staat zijn, omdat de kamer in 2400 jaar tijd niet geopend is.

Archeologieonline.nl, Hürriyet