Izmir, de op twee na grootste stad van Turkije, heeft officieel een verbod ingesteld op paardenkoetsen en is de laatste Turkse stad geworden die de traditionele praktijk verbiedt, die vaak wordt geassocieerd met misbruik en wreedheid tegen dieren.

De stad Izmir zei woensdag in een verklaring dat de richtlijn die paardenkoetsen reguleert, werd geschrapt door de Raad van Transport en Coördinatie (UKOME). De paardenkoetsen worden door de plaatselijke bevolking “fayton” genoemd.

Het West-Turkse transportbedrijf IZULAŞ heeft haar kleinschalige “fayton”-activiteiten in het beroemde kustgebied Kordon, stopgezet op 1 mei.

De rijtuigen werden in 2012 geïntroduceerd om bestaande rijtuigen te vervangen. Er werd gebruik gemaakt van getrainde chauffeurs, lichte voertuigen, Oostenrijkse Haflinger paarden en goede stalvoorzieningen. Verschillende rijtuigen die uitgerust zijn met elektrische motoren, zullen in de omgeving blijven rijden.

Voertuigen die door dieren worden getrokken mogen vanaf nu dus niet meer op de weg. Voor officiële ceremonies wordt een uitzondering gemaakt.

Ook de exploitatie van 32 rijtuigen in de districten Karşıyaka, Selçuk en Dikili wordt voor permanente duur opgeschort.

Burgemeester van Izmir, Tunç Soyer, zei dat de afschaffing van paardenkoetsen al sinds de verkiezingen van 31 maart op het programma staat.

De gemeente Menemen, gelegen ten noorden van Izmir, had op 18 juni al een verbod ingesteld op paardenkoetsen in het centrum van de stad.

Paardenkarren waren voor de inwoners van Izmir decennialang een vertrouwd zicht. Het gebruik van “Faytons” voor transport en sightseeing was in verschillende gebieden gebruikelijk, vooral in het Karşıyaka district dat over een goed uitgebouwd vervoersnetwerk beschikt.

Toch zijn konvooien voor besnijdenisfeesten of bruiloften, bestaande uit paardenkoetsen, nog steeds een gemeenschappelijk schouwspel in het centrum van Izmir, en ook in vele andere steden en dorpen in Turkije. De recente beslissing zal waarschijnlijk het einde inluiden van deze tradities.

Sabah

O.A. ✅