de Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz.

Het normaliseringsverdrag tussen Turkije en Israel is nog niet klaar maar beide kanten hebben veel vooruitgang geboekt om het verdrag af te maken, volgens Turkse woordvoerders.

Volgens de Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz heeft Israel 2 van de 3 voorwaarden voor het normaliseren vervuld, over de laatste voorwaarde moet er nog een akkoord komen; het opheffen van de blokkade op de Gazastrook.

Over de derde voorwaarde, de meest problematische voor Israel, wordt nog steeds onderhandeld. Volgens officiële bronnen echter wordt verwacht dat het verdrag snel klaar zal zijn aangezien zowel Turkije als Israel het eens worden over de details.

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus
De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus

Op dinsdag zei Turks vice-premier Numan Kurtulmus dat de derde voorwaarde heel belangrijk is voor Turkije en dat zelfs enige toegeving van Turkse kant onwaarschijnlijk is.

“Er is een onrechtvaardige en onmenselijke blokkade op de Gazastrook. Het verdrag zal niet doorgaan zonder de opheffing daarvan om de levensomstandigheden van de mensen van Gaza te verbeteren”, zei Kurtulmus.

In maart 2013 vervulde Israel de eerste voorwaarde toen Israelisch premier Benjamin Netanyahu via telefoon sprak met toen premier Recep Tayyip Erdogan. Netanyahu bood zijn excuses aan voor de Turkse doden in het Mavi Marmara-incident.

De 2 landen losten het tweede probleem, het vergoeden van de familie van de slachtoffers, ook op toen Israel een schadvergoeding van $ 20 miljoen betaalde.

De relatie tussen Turkije en Israel waren zeer gespannen toen in 2010 Israelische commando’s de Mavi Marmara, een Turkse boot met humanitaire hulp die de blokkade op Gaza wilde doorbreken, aanvielen op internationale wateren. Bij de aanval kwamen 10 Turkse activisten om.

Sabah