Een aantal winkeliers uit de oostelijke provincie Van is Perzisch beginnen leren om beter te kunnen communiceren met toeristen uit Iran en hen beter te kunnen bedienen.

Iraniërs in Turkije

De taalcursus kwam tot stand in samenwerking met de Kamer van Handelaars en Ambachtslieden (ESOB) en het Agentschap voor de Ontwikkeling van Oost-Anatolië (DAKA) op vraag van de winkeliers zelf. Momenteel zijn er 100 deelnemers, die gebruik willen maken van de golf van Iraanse toeristen die naar de grensstad komen.

Volgens Yılmaz Tekin, de coördinator van het project, is de bedoeling om de deelnemers een basisniveau Perzisch en Engels aan te leren zodat ze kunnen onderhandelen met de toeristen.

Iraniërs in Turkije

“De laatste tijd komen er veel Iraanse toeristen naar Van,” aldus Tekin.

“We willen er ook voor zorgen dat de deelnemers hun Iraanse gasten kunnen begroeten. We willen onze bescheiden bijdrage leveren tot de duizenden jaren van vriendschap tussen Iran en Turkije. We willen de positie van de deelnemers in het commerciële leven verbeteren. We lanceerden dit project om de gasten een warm welkom te bieden in ons land.”

Osman Aslan heeft al 10 jaar een winkel in Van. Hij begon Perzisch te leren om de Iraanse toeristen beter te kunnen onthalen.

“Ik heb me ingeschreven voor deze Perzische cursus om de toeristen in hun moedertaal te kunnen aanspreken en om onze stad beter te kunnen promoten,” aldus Aslan.

“We hebben instructeurs die ons Perzisch leren. Daar zijn we heel blij mee. We hebben al een basisniveau bereikt, waarop we ons kunnen uitdrukken. We leerden al heel wat Perzische woorden die van pas komen in het dagelijks leven.”

Iraniërs in Turkije

Handelaar Mustafa Işık bedankt de autoriteiten voor deze kans.

“Deze cursus biedt een mooie kans om onze gasten te verwelkomen in het belang van ons land en onze stad.”

“Wij, de handelaars, wilden deze kans grijpen. Wij begonnen met woorden uit het dagelijks taalgebruik en we leren steeds meer Perzisch. Hopelijk kunnen we in de toekomst de toeristen die naar onze stad komen in hun eigen taal verwelkomen.”

Hürriyet

S.V.R.