Irak heeft op 21 mei bekend gemaakt dat het een handelsembargo zal invoeren op tomaten uit Turkije, dat heeft de Turkse ministerie van Economie laten weten in in een officiële verklaring.

De Turkse tomatensector staat al een geruime tijd onder druk vanwege de eerdere ban door Rusland op Turkse tomaten. De Irakese overheid heeft beslist om te stoppen met het import van tomaten uit Turkije om de eigen boeren te beschermen, dat liet de Irakese overheid weten.

Rusland

Rusland heeft tot nu toe alle sancties opgeheven op alle producten uit Turkije, behalve tomaten. Verder heeft de Russische president Putin tot nu toe geen details meegedeeld over wanneer de sanctie opgeheven zou worden.

Alternatieve markten

Na de Russische handelsembargo op Turkse tomaten, hebben lokale boeren hun producten op de alternatieve markten moeten brengen, waaronder; Irak, Georgië, Saoedi-Arabië en Wit-Rusland. Dat liet de Turkse Kamer van Koophandel en Landbouw weten in een verklaring.

De Turkse export van tomaten maakt 6.9 procent deel uit van het totale tomatenexport in de wereld, waarmee het land op de vierde plaats staat als exporteur van tomaten.

Hurriyet