De inwoners van de wijk Cankurtaran in Istanboel zijn boos. Een betonnen hotelgebouw van 5 verdiepingen hoog werd namelijk gebouwd op de plaats waar een stuk van de 1600-jaar oude stadsomwalling en een historische fontein stonden.

Een aantal van de stenen van de muur werd verplaatst en het pompsysteem van de fontein werd verwijderd. Verder geraakte de rest van de fontein zwaar beschadigd.

Nevin Tash is het hoofd van de wijk. Hij merkt wel op dat de stadsomwalling doorheen de tijd al beschadigd geraakte. Eerdere gebouwen aan de muur waren van hout, maar toen die nieuwe eigenaars kregen, werden ze herbouwd in gewapend beton. “Het is nu een gevaarlijke situatie. De gaten tussen de stenen worden steeds groter en vormen zo een gevaar”, zegt hij.

Mithat Küçük, een inwoner van de wijk, merkt op dat veel artefacten uit de Ottomaanse en de Byzantijnse periode vernietigd dreigen te worden. Hij weet dat veel historische zuilengangen en fonteinen opgegraven zijn bij de bouw van hotels, maar dan weer bedekt geraakten. Daarom roept hij de overheid op om dit probleem aan te pakken en de eigenaars van hotels om de geschiedenis te respecteren.

Ondertussen namen mensen ook waar hoe arbeiders materiaal door ramen naar beneden brachten zonder rekening te houden met veiligheidsvoorschriften. Toen 1 van de arbeiders werd gevraagd waarom er geen maatregelen waren om historische gebouwen te beschermen, antwoordde hij dat ze er alles aan deden om ze niet te beschadigen.

De omwalling werd aanvankelijk gebouwd door Constantijn de Grote in de 4de eeuw na Christus. Toen stond de stad nog bekend als Constantinopel. Doorheen de tijd werden er verschillende aanpassingen aangebracht tot de muur haar uiteindelijke vorm kreeg.

Het complexe systeem van dubbele omwallingen en tunnels heeft Constantinopel, en ook het Byzantijnse rijk, verschillende keren beschermd tegen belegeringen. Een groot aantal stukken van de omwalling staat nog overeind, maar andere stukken niet meer. De omwalling staat bekend als een van de langste monumenten ter wereld en beschermde de oude stad.

Toeristen

Ze trekt zowel Turkse als buitenlandse toeristen aan, maar ondanks het historische belang van de omwalling dienen sommige delen ervan nu als slaapplaatsen voor daklozen, illegale bouwsels of als tuinen.

K.L.

Bron: Hürriyet