Özer kayali (CHP) is burgemeester van de stad Kusadasi. Onze reporters interviewden hem voor een gesprek over op in welke mate het toerisme dit jaar werd beïnvloed. “In de stad Kusadasi is er geen grote industrie wat maakt dat lokale mensen hier vooral leven van het toerisme, zo’n 90%. Het is dan ook onvermijdelijk dat de lokale bevolking en de stad de gevolgen moet dragen van zo’n crisis”, weet de burgemeester ons te vertellen.  

Van welke landen komen de meeste toeristen naar Kusadasi?

Ze komen uit Duitsland, Ierland, België, Nederland en Engeland en de laatste jaren komen ze meer uit de balkangebieden zoals Roemenië, Moldavië en Rusland uiteraard. In tegenstelling tot andere Turkse kuststeden heeft Kusadasi minder last van de huidige crisis, precies omwille van deze diversiteit.

Heeft de stad Kusadasi geleden op economisch vlak door de diplomatieke crisis tussen Turkije en Rusland? Hebben de aanslagen ook het toerisme beïnvloed in Kusadasi?

In de Kusadasi is er geen grote industrie wat maakt dat lokale mensen hier vooral leven van het toerisme, zo’n 90%. Het is dan ook onvermijdelijk dat de lokale bevolking en de stad de gevolgen moet dragen van zo’n crisis. We nemen dan ook alle maatregelen die maar mogelijk zijn om de toestand zoveel als mogelijk te restaureren. En uiteraard beseffen we de gevolgen van de recente gebeurtenissen en vooral de foute perceptie hierop.

Er is nu momenteel een daling merkbaar in de bezettingsgraad van de hotels, van normaal 80 à 90% naar 50% à 60% en bij sommige hotels is het zelfs gezakt tot 40%. Hier kan nu wel snel verandering in komen door de normaliseringsprocessen tussen Turkije, Israël en Rusland. Het ziet er ook naar uit dat deze processen tot een goed einde zullen komen. Misschien zullen we er dit seizoen niet zo heel veel van merken maar tegen 2017 wordt verwacht dat Kusadasi  zich opnieuw zal normaliseren inzake hotel bezetting. Uiteraard hopen we ook dat onze Nederlandse en Belgische vrienden massaal zullen terug keren naar hun geliefde Kusadasi.

Vraag 3: En wat voor maatregelen hebben jullie hiervoor genomen tegen terreur?

Om te beginnen werden er slimme camera’s geïnstalleerd. Zo hebben we controle op onveilige wagens. Op een bepaald ogenblik en met name tijdens het Ramadanfeest zijn er meer dan 750.000 voertuigen de stad binnen gekomen. Tijdens de zomermaanden ligt dat aantal nog hoger. Dan begrijp je het nut van deze maatregel. Tevens hebben we dankzij de inspanningen van de Nationale regering het aantal actieve politie krachten aanzienlijk kunnen vergroten. Turkije doet er alles aan om de terreur overal te weren en dit is ook in Kusadasi zo.

Welke maatregelen hebben jullie als stadbestuur in kader van de huidige ontwikkelingen genomen om de economische verliezen te verzachten?

Helaas kunnen we als stadsbestuur geen verlaging aanvragen inzake de federale belastingen. Maar we hebben wel de beslissing genomen om de gemeentebelastingen te verlagen. En we doen ons best om de lokale economie te ondersteunen. Zo hebben we recent een enorm passagiersvliegtuig laten plaatsen op de bodem van de zee. Dit zal duikers een unieke ervaring geven.

Een anekdote in deze is dat mijn Griekse vrienden uit het aanpalende Griekse eiland Samos me opbelden met de vraag of alle passagiers waren omgekomen in deze crash. Mediatiek zijn we dus al geslaagd in deze. Duikers gaan overal in de wereld op zoek naar unieke belevenissen. Het is een markt van meer dan 900 miljard dollar. We hopen hier een graantje van mee te pikken. Daarenboven maken we ruimte voor tal van muziekfestivals, waarbij we vooral de jeugd willen aantrekken. En we blijven actief zoeken dag na dag naar nieuwe opportuniteiten om het toerisme aan te zwengelen.

De stad Efeze

En gelukkig hebben we op amper enkele kilometers van het centrum de meest formidabele en best bewaarde site van de romeinse stad Efeze. Wie dat daar niet is geweest mist o zoveel van de rijke Turkse geschiedenis. Dat blijft de top attractie in Kusadasi. Ook het huis van moeder Maria ligt er niet ver van. Voor katholieken in jullie land zegt dat veel, de apostels die predikten tegen de inwoners van Efeze, terwijl Maria uitzicht had op de heuvel waar de apostel Paulus werd gevangen gehouden door de Romeinen. Er is echter zo veel meer….ons nationaal park, het olijfmuseum, onze mooie haven, de vele shopping mogelijkheden. Dit te samen met onze uitstekende hoteliers, schitterende 5 sterren hotels all-in en de rijke gastronomie in de stad maar ook daarbuiten in het binnenland maakt van Kusadasi veruit één van de meest attractieve bestemmingen in Turkije. Dit zowel in de zomer als in de voor- en naseizoen.