De officiële inflatie in Turkije is vorige maand opgelopen tot bijna 80% – het hoogste cijfer in 24 jaar – omdat het onconventionele economische beleid van president Recep Tayyip Erdoğan de kosten van levensonderhoud blijft opdrijven.

De groei van de prijzen op jaarbasis steeg van 73,5% in mei tot 78,6% in juni, aldus het Turkse bureau voor de statistiek.

Volgens oppositiepartijen en economen betekenen de recente stijgingen van de olie- en gasprijzen echter dat het reële inflatiecijfer bijna twee keer zo hoog is als het officiële cijfer.

De minister van Financiën en Financiën, Nureddin Nebati, heeft geprobeerd de kritiek op de manier waarop de regering met de economie omgaat, te pareren door vorige week te zeggen dat de consumentenprijzen tegen het einde van het jaar zouden beginnen te dalen.

“Ik beloof u en de president dat de inflatie vanaf december zal dalen”, zei Nebati.

Zijn opmerkingen kwamen nadat de regering de tweede verhoging van het minimumloon in zes maanden had aangekondigd, waarbij het loon met 30% werd verhoogd. Door de verhoging steeg het maandsalaris van ongeveer 40% van de beroepsbevolking van 243 naar 313 euro.

Erdoğan heeft beweerd dat het probleem van Turkije niet de inflatie is. “We hebben geen inflatieprobleem. We hebben een probleem met de kosten van levensonderhoud”, zei hij vorige maand.

Volgens economen verhulden de officiële Turkse cijfers echter een verontrustender trend van stijgende prijzen, die niet lijkt af te nemen.

Uit een maandelijks rapport van de Turkse ENAG-groep van onafhankelijke economen bleek dat de consumentenprijzen in juni met 175% waren gestegen in vergelijking met een jaar eerder. ENAG zei dat de prijzen met 71,4% waren gestegen sinds het begin van 2022.

De kamer van koophandel van Istanbul zei dat de inflatie in de grootste stad van Turkije een jaarpercentage van 94% had bereikt.

“Niemand gelooft de officiële Turkse gegevens nog”, zegt Timothy Ash, econoom bij BlueBay Asset Management. “Er is geen verwachting van een geloofwaardige beleidsreactie.”

Het groeiende conflict over de waarheidsgetrouwheid van de officiële Turkse gegevens zal naar verwachting een moeilijke politieke kwestie worden voor Erdoğans regering in de aanloop naar de algemene verkiezingen van volgend jaar.

Misdaden ten voordele van Erdoğan

Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de grootste oppositiepartij, beschuldigde het staatsbureau voor de statistiek van “liegen” en drong er in een tweet op aan om “te stoppen met het plegen van misdaden ten voordele van president Erdoğan”.

Om de daling een halt toe te roepen, begon Erdoğan in 2018 met wat hij een “nieuw economisch model” noemde, wat inhield dat hij de stijgende inflatie opzij zette en de rente verlaagde om de economische groei te stimuleren.

Dit gebeurde tegen het advies van zijn chef van de centrale bank in en zorgde ervoor dat de lira naar een recordlaagte kelderde, waardoor de kosten werden opgedreven in een land dat afhankelijk is van geïmporteerde materialen, vooral energie.

De inflatie, die begin 2021 officieel 15% bedroeg, heeft nu het hoogste peil bereikt sinds de ineenstorting van de munt tijdens de schuldencrisis van 1998, die Erdoğan aan de macht hielp komen.

Drie bazen van de centrale bank zijn sinds 2018 door de president ontslagen. De Turkse lira is alleen al dit jaar met 20% gekelderd.

Bron: Hürriyet