Pinar Gultekin (links) en Erdogan (rechts)

Forensisch pathologen hebben bevestigd dat een jonge campagnevoerster tegen gendergeweld nog in leven was toen haar ex-geliefde haar botten brak, haar in een vat stopte, benzine over haar heen goot en haar in brand stak.

De spookachtige versie van de gebeurtenissen werd deze week bevestigd tijdens de negende zitting van het lopende proces over de moord op Pinar Gultekin, 27, in de zuidwestelijke Turkse stad Mugla.

De zaak heeft het land op zijn grondvesten doen schudden en werd snel veroordeeld door de president van het land.

De verkoolde resten van de jonge vrouw werden op 21 juli 2020 gevonden in een vat gevuld met beton in de landelijke wijk Yerkesik.

Haar ex-geliefde Cemal Metin Avci, een vader van twee kinderen die op dat moment getrouwd was, staat momenteel terecht voor de moord op haar. Hij zit in voorlopige hechtenis sinds zijn arrestatie dagen nadat het lichaam van mevrouw Gultekin werd gevonden.

Zijn broer Mertcan Avci wordt ook verdacht nadat de autoriteiten zijn gsm-signaal vonden dat hem op de plaats van het misdrijf plaatste. Hij is momenteel voorwaardelijk in vrijheid gesteld.

De openbare aanklager heeft ook gevraagd dat nog vier mensen worden gestraft voor het knoeien met bewijsmateriaal.

Het gaat om de moeder van de hoofdverdachte, Ayten Avci, zijn vader, Selim Avci, zijn ex-vrouw, Eda Karagun, en zijn zakenpartner, Sukru Gokhan Orhan.

De vier zouden na de vermeende moord naar de plaats van de moord zijn gegaan. Zij ontkennen momenteel echter de beschuldigingen tegen hen.

De hoofdverdachte wordt volgens de Turkse wet beschuldigd van “moord met monsterlijke gevoelens of kwelling”, waarvoor hij een levenslange gevangenisstraf riskeert, wat betekent dat hij pas voorwaardelijk vrijgelaten kan worden als hij minstens 30 jaar heeft uitgezeten.

Hij heeft toegegeven dat hij het slachtoffer heeft vermoord. Hij heeft echter beweerd dat hij haar heeft gewurgd alvorens haar te verbranden, maar forensisch pathologen hebben die versie van de gebeurtenissen nu definitief uitgesloten.

Foto: De verdachte zou de gruwelijke daad hebben gepleegd nadat het slachtoffer weigerde hun relatie nieuw leven in te blazen

Aangenomen wordt dat hij het slachtoffer heeft vermoord omdat zij weigerde hun eerdere relatie nieuw leven in te blazen.

De familie van het slachtoffer heeft echter ontkend dat de twee ooit een relatie hebben gehad en beweert in plaats daarvan dat de hoofdverdachte, die 32 jaar oud was op het moment van de vermeende misdaad, een gedumpte stalker was.

President roept op tot zwaarste straf

Het slachtoffer werd vermist nadat ze op 16 juli 2020 haar huis had verlaten. Ze was een studente economie en voerde campagne tegen gendergeweld.

Haar dood heeft in heel Turkije weerklank gevonden en president Recep Tayyip Erdogan heeft op Twitter gereageerd: “Ik twijfel er niet aan dat de moordenaar van Pinar Gultekin de zwaarste straf zal krijgen die hij verdient.

“Ik zal de zaak persoonlijk volgen en als regering van de Republiek Turkije zullen we alles doen wat nodig is om een einde te maken aan het geweld tegen vrouwen, waarvan we niet willen dat het ooit nog gebeurt.

“Ik wens Pinar Gultekin medeleven toe, geduld voor haar bedroefde familie, vrienden en geliefden.”

Vrouwenmoorden zijn een aanhoudend probleem in Turkije, zeker nadat het land in juli 2021 officieel uit het Verdrag van Istanbul is gestapt.

Volgens het 2021 Annual Data Report van de organisatie We Will Stop Femicide werden in 2021 280 vrouwen vermoord door mannen, terwijl 217 vrouwen verdacht dood werden aangetroffen.

Volgens gegevens van de Monumententeller, een onlinegroep die is opgericht om de herinnering levend te houden aan de vrouwen die zijn omgekomen door geweld tegen vrouwen in Turkije en die elke dag wordt bijgewerkt, hebben er sinds 2022 zo’n 20 vrouwenmoorden plaatsgevonden.

Bron: Turkse media