Het hoofd van de EU-delegatie in Turkije heeft lof gesproken over Turkije voor het opvangen van miljoenen Syrische vluchtelingen, tijdens een concert in Ankara dat gehouden werd ter ere van wereldvluchtelingendag op 20 juni.

“Zowel de Turkse overheid als de Turkse burgers hebben goed werk verricht in het opvangen van de Syrische vluchtelingen,” zei Christian Berger in het Centrum voor Moderne Kunst.

 Extra last en grote inspanning

“Het is een extra last en een grote inspanning om het grootste aantal vluchtelingen op te vangen,” voegde Berger toe.

Vertegenwoordigers van verschillende diplomatieke missies kwamen samen op het concert dat georganiseerd werd door het Onderzoekscentrum voor Asiel en Migratie (IGAM) met de steun van de EU delegatie in Turkije. Hieronder bevond zich ook Philip Kosnett, plaatsvervangend hoofd van de missie bij de ambassade van de V.S. in Ankara.

 Dankbaarheid V.S.

“Het is een eer voor mij om mijn dankbaarheid in naam van de Verenigde Staten uit te kunnen drukken aan Turkije voor het openen van zijn deuren voor vluchtelingen. Wij prijzen de gastlanden voor hun essentiële bijdrage en hun gastvrijheid,” zei Kosnett.

Voorzitter van het IGAM Metin Corabatir, zei ondertussen dat het Syrische probleem niet op korte termijn opgelost zal worden. Hij benadrukte dat er inspanningen met betrekking tot integratie zouden moeten gemaakt worden in Turkije.

 Integratie belangrijk

“We zouden manieren moeten zoeken om samen te leven met meer dan 3 miljoen vluchtelingen in Turkije,’ zei Corabatir. Het concert werd gebracht door Syrische kinderen die liedjes zongen in het Turks, Arabisch en Engels.

Grootste aantal vluchtelingen ter wereld

Turkije heeft het grootste aantal vluchtelingen ter wereld en vangt momenteel meer dan 3 miljoen Syriërs op, volgens officiële gegevens. Dat cijfer is goed voor ongeveer 45 procent van alle Syrische vluchtelingen in de regio, zegt de V.N.

Nog eens 300.000 andere vluchtelingen zijn voornamelijk van Irak, Afghanistan, Iran en Somalië.

Hurriyet