Foto: Massoud Barzani, Devlet Baheli (MHP-leider)

De regerende AK-partij en de Turkse nationalisten zijn momenteel in een hevige woordenstrijd verwikkeld nadat de vlag van de Koerdische autonome regio in Irak werd gehesen ter ere van het bezoek van Massoud Barzani.

“Dit is een interne Irakese kwestie en heeft niet direct betrekking op ons. Maar waar ik bezwaar op heb, is dat de vlag als een evenwaardige naast de Turkse vlag wordt gehesen. Dit is ronduit schandalig,” zei de MHP voorzitter in een toespraak aan het parlement. “We zullen het niet tolereren dat de vlag van Barzani wordt gehesen in ons vaderland, en nota bene in het kantoor van onze premier,” voegde Bahçeli hieraan toe.

Bezoek

De opmerking van Bahçeli volgde na het bezoek van Massoud Barzani, president van de autonome regio Kurdistan in Irak, aan Turkije. Barzani had hier gesprekken met de Turkse premier Binali Yıldırım en president Erdogan.

Het bezoek zorgde voor controverse nadat de vlag van de Koerdische autonome regio naast de Turkse vlag werd opgehangen in de luchthavens van Istanbul en Ankara en in de vergaderruimte waar de ontmoeting plaatsvond.

‘vlag van Peshmerga-strijders’

Devlet Bahceli, de voorzitter van de Turkse nationalisten, uitte zijn ongenoegen over het voorval: “Wie heeft de toestemming gegeven om deze ‘zogenaamde vlag’ in Istanbul te heisen? Sinds wanneer erkent de Turkse republiek de vlag van de Peshmerga strijders, die een referendum willen houden over de Koerdische onafhankelijkheid in Irak, en die ijveren voor de vrijlating van de gearresteerde HDP Kamerleden?”. De Turkse nationalisten steunen het aankomend referendum voor een invoering van het presidentieel systeem.

PKK

Bahceli bekritiseerde ook de vermeende steun die Barzani aan de PKK zou leveren. “Deze persoon [Barzani] moet zich eerst verantwoorden voor zijn steun aan de PKK en de vele Turkse slachtoffers in Turkije,” aldus Bahçeli. De Turkse nationalisten steunen het aankomend referendum voor een invoering van het presidentieel systeem.

Premier verdedigt zich

Premier Binali Yıldırım beantwoordde de kritiek door te benadrukken dat de Koerdische autonome regio in Irak, in “heel de wereld wordt erkend als een autonome structuur, met een eigen parlement, premier, ministers en een eigen vlag. Turkije heeft respect voor de territoriale integriteit van het Irakees grondgebied en haar wetten. Het heisen van de vlag wijst dus niet op een verandering in onze diplomatie of procedures,” aldus premier Yıldırım.

 Hürriyet

 A.A.Photo: geen uitleg.

Massoud Barzani: eerder artikel Hürriyet.