Turkish Airlines, het handelsmerk bij uitstek van Turkije, is geëindigd op de eerste plaats van de top 500 van grootste Turkse bedrijven, gerangschikt volgens exportvolume. Dat liet het bedrijf donderdag weten.

De Turkse luchtvaartmaatschappij voert al sinds 2008 de lijst van grootste exporteurs in Turkije aan. En dit jaar was dat opnieuw het geval met een export van $8,05 miljard aan diensten, zo staat verder te lezen in de mededeling.

“Het feit dat men onze inspanningen zo’n prachtige onderscheiding waard vindt, geeft ons moed om onszelf steeds opnieuw hogere doelen te stellen,” zegt Murat Şeker, CFO van Turkish Airlines.

Şeker voegde er nog aan toe dat er in de nabije toekomst nog grotere dromen zullen uitkomen door de komst van de nieuwe luchthaven in Istanbul.

3500 vluchten per dag

Als alles volgens plan verloopt, wordt het eerste gedeelte van de nieuwe luchthaven in gebruik genomen op 29 oktober. In die eerste fase zullen er 3500 vluchten per dag kunnen landen en opstijgen, goed voor 90 miljoen passagiers per jaar. Dat zegt minister van Transport en Infrastructuur Cahit Turhan.

Eens de luchthaven volledig afgewerkt is, zal je van daaruit naar meer dan 300 bestemmingen kunnen vliegen, en de nieuwe luchthaven zal tot 200 miljoen passagiers per jaar aankunnen.

Meest vermogende bedrijven

In de top 500 lijst van meest vermogende bedrijven in Turkije worden niet alleen staatsbedrijven opgenomen, maar ook privé-bedrijven die hun jaarlijkse inkomsten publiek bekendmaken.

Opgericht in 1933

Turkish Airlines werd opgericht in 1933. Vandaag vliegt de maatschappij naar meer dan 300 bestemmingen, in 121 landen. Eind augustus 2018 beschikte de maatschappij over 326 vliegtuigen, waarvan 92 brede passagiersvliegtuigen, 216 smalle passagiersvliegtuigen en 18 cargotoestellen.

Vorig jaar vervoerde de maatschappij 68,6 miljoen passagiers. Haar vluchten waren voor 79,1 procent volgeboekt.

Dit jaar heeft de maatschappij zich tot doel gesteld om de kaap van 75 miljoen passagiers te ronden, waarvan 33 miljoen op de binnenlandse en 42 miljoen op de internationale vluchten. Men hoopt dat de vluchten dit jaar gemiddeld voor ongeveer 80 procent vol zullen zitten.

Sabah

S.V.R.