De Britste autoriteiten hebben het Turkse staatspersagentschap Anadolu Agency ingelicht dat Hamdi Akin Ipek, een voortvluchtige Turkse zakenman gezocht voor zijn banden met de Gulen-beweging, opgepakt werd in Londen en daarna op borg vrijgelaten werd.  

Ipek, het voormalige hoofd van de Koza Ipek Holding, werd aangehouden op verzoek van Turkije en verscheen voor de rechtbank in het Verenigd Koninkrijk. Hij werd vervolgens vrijgelaten voor een borgsom van 50.000 pond (ongeveer 66.000 dollar). Dat bericht Anadolu Agency.

De Britse autoriteiten hebben ook het paspoort van Ipek in beslag genomen om te verhinderen dat hij het land zou verlaten tijdens zijn proces. De Britse rechtbank beval ook dat Ipek 24/7 bereikbaar moet zijn op zijn gsm. Ipek moet verblijven het op het adres dat hij heeft gegeven aan de autoriteiten.

Ipek zal in september weer voor de rechtbank verschijnen. Het Britse Ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde ook dat Ipek aangehouden werd op 23 mei en later vrijgelaten werd op borg.

Het Turkse uitleveringsverzoek voor Ipek werd eerder ingediend bij de Britse autoriteiten na goedkeuring van de British Foreign and Commonwealth Office (FCO).

Als de rechtbank het aanhoudingsbevel en het uitleveringsverzoek gegrond vindt, zal de beslissing van de rechtbank uitgevoerd worden met goedkeuring van de FCO.

Plannen tot omverwerping van de Turkse regering

Ipek wordt door de Turkse overheid beschuldigd van het plannen tot omverwerping van de Turkse regering en het schenden van de grondwet. Hij kan tot twee verzwaarde levenslange gevangenisstraffen veroordeeld worden.

Hij kan ook tot 132 jaar gevangenisstraf krijgen voor het oprichten van een gewapende terreurgroep, militaire en politieke spionage, valsheid in geschrifte en geld witwassen.

De Gulen-beweging, door de Turkse autoriteiten aangeduid als de Fetullahistische Terreurorganisatie (FETO), en haar leider, de in de VS wonende islamitische prediker Fethullah Gulen, worden wijdverspreid verantwoordelijk gehouden voor de couppoging van 15 juli 2016, die het leven kostte aan 250 mensen en bijna 2200 mensen verwondde.

Hurriyet

T.A.