Voetballer Mesut Özil zei op 22 juli dat hij geen spijt heeft van zijn foto met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die foto zorgde voor een controverse over zijn loyaliteit aan het Duitse nationale elftal in aanloop naar het WK. 

Hij brak de stilte over de foto die zoveel verontwaardiging veroorzaakte tijdens het toernooi. De middenvelder van Arsenal zei in een verklaring op Twitter dat hij loyaal was aan zowel zijn Turkse als Duitse afkomst en benadrukte dat hij geen politieke statement wou maken.

 “Zoals veel mensen komt mijn afkomst uit meer dan één land. Hoewel ik opgroeide in Duitsland, heeft mijn familiale achtergrond diepe wortels in Turkije,” zei hij.

“Ik heb twee harten, een Duitse en een Turkse.”

Voor het eerst ontmoet in 2010

Ozil zei dat hij Erdogan voor het eerst had ontmoet in 2010 nadat de president en Duits bondskanselier Angela Merkel een wedstrijd tussen Turkije en Duitsland samen hadden bekeken.

“Sindsdien hebben we elkaar regelmatig gezien op verschillende plekken in de wereld,” zei hij.

Mesut Özil met Tayyip Erdogan

“Ik ben me bewust dat de foto een grote reactie heeft veroorzaakt in de Duitse media. Hoewel sommige mensen mij beschuldigen van liegen of misleiding, heeft onze foto geen enkele politieke bedoeling.”

Ondanks de timing van de foto met ploeggenoot Ilkay Gundogan en Erdogan – juist voor de president herverkozen werd en nieuwe bevoegdheden verkreeg – zei Ozil dat “dit niet ging over politiek of verkiezingen, het was mijn respect voor het hoogste ambt van het land van mijn familie”.

Voetbalspeler

 “Mijn baan is een voetbalspeler zijn en geen politicus, en onze ontmoeting was geen goedkeuring van welke politiek dan ook,” zei hij. “Ook Erdogan voetbalde trouwens in zijn jeugd en we spraken zoals we altijd doen over dat onderwerp”, zei hij.

“Ik begrijp dat dit moeilijk te begrijpen is, maar zoals in de meeste culturen kan de politieke leider niet afzonderlijk gezien worden dan de persoon. Maar in dit geval is het anders. Wat de uitkomst ook zou geweest zijn in de vorige verkiezing, of de verkiezing daarvoor, ik zou deze foto nog steeds genomen hebben.”

Fel bekritiseerd

De 29-jarige Ozil werd fel bekritiseerd in Duitsland na hun verrassende uitschakeling in de eerste ronde op het WK.

Teambaas Oliver Bierhoff suggereerde dat Duitsland had moeten overwegen om Ozil te laten vallen na de controverse en het uitblijven van enige uitleg vanuit Ozil’s kant.

Bierhoff kwam later terug op zijn woorden en zei dat hij “in de fout was” om Ozil onder druk te zetten, maar de foto bleef kritiek krijgen van de fans op sociale media.

In Duitsland leven meer dan drie miljoen mensen met een Turkse afkomst.

Hurriyet

T.A.