Volgens de ondervoorzitter van de Turkse politieacademie nam de Gulenistische beweging het financieel model van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar over.

Safak, Ertan, ondervoorzitter van de Turkse politieacademie, rapporteerde zijn bevindingen aan een parlementaire onderzoekscommissie die de mislukte staatsgreep van juli onderzoekt.

Pablo Escobar

Volgens Ertan gebruikten de Gulenisten de financiële structuur van Pablo Escobar als voorbeeld: “De organisatie gebruikte de term ‘beweging’ als dekmantel. Er zijn officiële documenten die de organisatie als een criminele organisatie beschrijven. De documenten werden gevonden in een reservoir”.

De door het parlement opgerichte commissie zal zich buigen over de gebeurtenissen van 15 juli. In de commissie zetelen leden van de vier politieke partijen die in het Turkse parlement zetelen. Ondertussen werden gisteren 189 arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Turkse magistraten in verband met het onderzoek rond de Bylock app. Deze applicatie fungeerde als voornaamste communicatiemiddel voor leden van het Gulenistische netwerk.

In een andere zaak over het onderzoek naar de staatsgreep beval een rechtbank in Istanboel de onmiddellijke vrijlating van vier vooraanstaande officieren. De rechtbank oordeelde dat er niet genoeg bewijsmateriaal was om de officieren in verband te brengen met de staatsgreep.

Hurriyet