ltınbeşik Grot in de zuidelijke stad Antalya is bekend om zijn stalactieten en stalagmieten, witte travertijnen en pond formaties, leveren een visueel feest voor het oog.

De grot, die zich bevindt binnen de grens van İbradı, draagt sporen van zijn miljoenen jaren lang durende formatie. De grot bevindt zich zo een 7 kilometer van İbradı en vier kilometer van Ürünlü en wordt beschouwd als een natuurlijk wonder.

De witte en dikke travertijnen zijn zonder twijfel de mooiste eigenschap van de grot. Tweehonderd meter van de drie verdiepingen hoge grot is bereikbaar voor bezoekers. Bezoekers kunnen de grot bewonderen vanuit de boot die zij kunnen huren ter plekke. De waterbronnen in de grot zijn soms tot 40 meter diep.

Çavuşoğlu benadrukt nog maar eens dat de grot bereikbaar is met de boot. De prachtige formaties van stalactieten en stalagmieten lokken een enorm aantal bezoekers per dag. Het is een buitengewoon mooie grot. Bovendien heeft de grot een positieve uitwerking op de gezondheid van astma patiënten door het grote alkalische gehalte van het water in de grot. De grot is het hele jaar te bezoeken. De temperatuur in de grot is het hele jaar min of meer stabiel en bedraagt zo een 16°C, zowel in de zomer als in de winter.

De vorming van de grot is een verhaal van miljoenen jaren. In de Altınbeşik grot kan men bovendien het grootste meer van Turkije (ondergronds) terugvinden. Daarnaast is het ook nog het derde grootste ondergrondse meer van de wereld. Het blijkt een enorm fascinerende plek te zijn voor bezoekers. Elk jaar groeit het aantal toeristen dat de grot komen bekijken. Dit jaar alleen al spreekt men van een stijging van  zomaar even 50% tegenover het vergane jaar. Ongeveer 12.000 toeristen bezochten de grot tot nu toe in dit jaar. Dat liet Çavuşoğlu weten.

Sabah