Griekse premier Kyriakos Mitsotakis

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zei op 22 april dat er een ontmoeting zal zijn met de Turkse president omdat ze moeten “communiceren”.

“Er zal een ontmoeting zijn met (de Turkse president Recep Tayyip) Erdoğan. Maar ik ben niet in een positie om te zeggen wanneer. De ontmoeting zal plaatsvinden omdat we moeten communiceren,” zei Mitsotakis tegen een particuliere tv-zender.

Hij zei dat de ontmoeting in de nabije toekomst zal plaatsvinden, en zei dat het enige kader om de bilaterale geschillen tussen de twee landen op te lossen het internationaal recht is.

De Turks-Griekse banden zijn nu de betrekkingen tussen Turkije en Europa geworden, beweerde hij, eraan toevoegend dat de twee landen duidelijke verschillen hebben.

Mitsotakis prees het recente bezoek van de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias aan Ankara.

Hij zei dat de verkennende gesprekken tussen Turkije en Griekenland over het bijleggen van hun geschil over de oostelijke Middellandse Zee nog gaande waren.

Dendias maakte beschuldigende opmerkingen tijdens een nieuwsconferentie met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu tijdens een bezoek aan Turkije vorige week.

Cavusoglu haalde onmiddellijk uit naar de opmerkingen en zei dat Dendias de grens had overschreden door “onaanvaardbare beschuldigingen” te uiten, die de “positieve toon” van het bezoek bedierven.

Bron: Turkse media