De Turkse minister van EU-zaken, Ömer Çelik, heeft de Griekse minister van Defensie, Panos Kammenos, op de vingers getikt vanwege zijn opmerkingen over de recente militaire acties in de Egeïsche Zee en in het noordoosten van Griekenland.

Çelik zei donderdag tijdens een meeting in Parijs dat Kammenos “stompzinnig” is. “Als we naar zijn uitspraken kijken, zien we dat hij stompzinnig is,” klonk het.

“De kwestie van het oostelijk Middellandse Zeegebied kan niet unilateraal worden opgelost. De Grieks-Cyprioten zijn de schuldigen in dit hele proces,” voegde hij toe.

De Griekse minister van Defensie heeft gezegd dat er 7.000 Griekse militairen zullen worden gestationeerd op eilanden in het oostelijke deel van de Egeïsche Zee. De spanningen tussen Turkije en Griekenland blijven inmiddels oplopen.

7.000 militairen

Kammenos beschreef Turkije als een “vijand die constant provoceert” en kondigde aan dat hij 3.500 militairen zal inzetten in de Egeïsche Zee. Ook aan de grens met Turkije zullen 3.500 Griekse militairen worden ingezet. “Laat ze aan ons territorium komen als ze lef hebben. De verenigde Grieken zullen ze verpletteren,” zei Kammenos woensdag tijdens een militaire oefening op het Griekse eiland Ikaria.

Blijven gespannen

De relaties tussen Turkije en Griekenland blijven gespannen. Beide landen vechten nog steeds over lucht- en zeegrenzen in de Egeïsche Zee evenals over olie- en gasboringen voor de kust van het nabijgelegen Cyprus dat al decennia etnisch verdeeld is.

Grenspatrouille

De arrestatie van twee Griekse soldaten die tijdens een grenspatrouille verdwaalden op Turks grondgebied, heeft de relaties tussen de landen verder onder druk gezet. De soldaten worden nog steeds vastgehouden in Turkije.

“We moeten ten alle tijden waakzaam blijven tegenover een vijand die ons blijft provoceren,” zei Kammenos. “We zijn niet bang en zullen niet op onze knieën worden gebracht door hun provocaties en bedreigingen,” voegde hij toe.

De Griekse premier Alexis Tsipras riep in een televisietoespraak op tot “kalmte en matigheid” in de betrekkingen met Turkije.

Hurriyet