Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias (links) en (rechts) het Turkse schip Oruç Reis

Eerder vorige week zei Nikos Dendias, de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, in een interview met het radiostation Thema, dat het oplossen van de meningsverschillen tussen Ankara en Athene in het belang van beide landen is.

“Ik geloof echt dat we hier samen uit kunnen komen. Het is in het belang van zowel Griekenland als Turkije.” Op 4 februari was Dendias in Rome en op 5 februari gaat hij naar Malta. Voor deze reis beweerde hij dat hij geen anti-Turks front nastreeft met de houding ten opzichte van de Turkse boringen naar grondstoffen in de Oostelijke Middellandse Zee, maar wel een front dat de logica ondersteunt. Hij vindt dat de Middellandse Zee een plek is waar landen samen kunnen werken.

Griekse standpunten 

“We zijn van mening dat elk land dat belangen heeft in de Middellandse Zee op de hoogte gehouden moet worden van de Griekse standpunten, en moet weten dat wij alleen de kant van de logica kiezen. Als Turkije zich bij die landen wil aansluiten, zijn wij daar bijzonder blij mee.”

Hij is ook van mening dat het implementeren van internationale afspraken in het belang is van alle betrokken partijen, en dat Turkije dat niet altijd begrijpt. Volgens hem is het in het belang van Turkije zelf als Ankara de visie van Athene deelt.

Oruç Reis

De boringen door het Turkse schip Oruç Reis in wateren die de Grieken als hun territoriale wateren beschouwen, moeten het einde zijn van een nieuw hoofdstuk, hoewel Dendias vindt dat het Griekse publiek teveel aandacht aan dit incident gegeven heeft. Hij vindt het belangrijk dat de andere partij niet het idee krijgt dat die het Griekse volk zo gemakkelijk kwaad kan krijgen.

Enige partij

Turkije bestrijd consistent dat Grieks-Cyprus de enige partij is die boringen mag uitvoeren in de Oostelijke Middellandse Zee en is van mening dat Turks-Cyprus even veel recht heeft op de grondstoffen in het gebied. Ook heeft Ankara het moeilijk met de Griekse wil om de territoriale wateren uit te breiden. Sinds het voorjaar van 2019 heeft Ankara verschillende boorvaartuigen naar het gebied gestuurd om het recht van Turkije en Turks-Cyprus op de grondstoffen daar veilig te stellen. Dat veroorzaakte veel tegenstand vanuit Griekenland en Grieks-Cyprus. Die landen riepen andere Europese leiders op om zich aan hun kant te scharen en dreigden ermee de bemanningen van de boorvaartuigen te arresteren.

K.L.

Bron: Hürriyet