President Anastasiades, premier Mitsotakis en premier Netanyahu ondertekenden de deal in Athene

Vorige week hebben Griekenland, Israël en Grieks-Cyprus een akkoord bereikt over een nieuw aan te leggen pijplijn. Het project kreeg de naam ‘Oostelijke Middellandse-Zeeproject’ (EastMed) mee. De nieuwe pijplijn zal van Israël, over Grieks-Cyprus en Kreta, naar Griekenland en uiteindelijk naar Italië lopen. Dat melden lokale Griekse media.

De ministers van Energie van de drie landen ondertekenden het akkoord in Athene, zo schrijft de Griekse krant Kathimerini.

De leiders van de drie landen – de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Grieks-Cypriotische leider Nicos Anastasiades – waren ook aanwezig bij de plechtige ondertekening.

Het EastMed-project bestaat uit een 1900 kilometer lange pijplijn voor aardgas, die van Israël over Griekenland naar Italië zal lopen.

Maar het grootste probleem zijn de hoge kosten van het project, en er is nog niet genoeg gas ontgonnen om die kosten te dekken.

Men schat dat het transport van het gas drie keer goedkoper zou zijn als de pijplijn door Turkije zou lopen.

Vóór de ondertekening door Israël, Griekenland en Grieks-Cyprus had Mustafa Akıncı, de leider van Turks-Cyprus, scherpe kritiek geuit op het project. Hij zei op 2 januari dat het “in tegenspraak is met de geografische realiteit” en “puur op basis van politieke overwegingen beslist is”.

aljazeera.com

Ankara verwerpt pijplijn

Turkije heeft de EastMed-pijplijn al herhaaldelijk verworpen. Ankara zegt dat het dergelijke projecten niet zal toelaten in de oostelijke Middellandse Zee zonder dat het participeert of ermee instemt. Het noemde de alliantie van Cyprus, Griekenland en Israël ook al een poging om het land te omsingelen.

Spanningen

De ondertekening komt op een moment dat de spanningen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee oplopen. De relatie tussen de betrokken landen en met name Ankara is al even slecht.

Ankara is tegen de nieuwe pijplijn, onder meer omdat die door delen van de Middellandse Zee loopt die volgens een recente, overeenkomst met Libië Turks zijn. Turkije boort zelf naar gas in Cypriotische wateren.

Minder afhankelijk van gas uit Rusland

Israël wil vanaf 2025 gas door de pijpleiding naar Europa transporteren. De kosten voor de bouw, die van Israël over Cyprus, Kreta en het Griekse vasteland naar Italië zou lopen, kunnen tot meer dan 6 miljard euro oplopen. Washington en de EU steunen het initiatief. De Verenigde Staten benadrukte dat Europa minder afhankelijk moet worden van gas uit Rusland.

Bron: Hürriyet

S.V.R.