Grieks premier Alexis Tsipras heeft op dinsdag verklaard dat het tijd is voor Griekenland om duidelijk de religieuze neutraliteit van de staat in de grondwet te verankeren.

Tijdens de algemene vergadering van zijn regerende linkse partij Syriza presenteerde Tsipras zijn plannen om de grondwet te hervormen om de relatie tussen de orthodoxe Kerk en de Griekse staat te bepalen.

Het vertrouwen van de burgers in het politieke systeem moet hersteld worden via meer democratische wegen, zei Tsipras. “Het is tijd voor radicalere en out-of-the-box stappen op een moment dat het land een nieuwe pagina opent,” zei hij.

De premier benadrukte dat een nationale commissie over de grondwetswijziging werd opgericht in 2016. Die commissie bekijkt voorstellen en ideeën over grondwettelijke wijzigingen.

“Ik ga ervan uit dat de staat, de politieke wereld, de burgers, de kerk en de gelovigen allemaal een volwassenheid hebben bereikt die hen toestaat om de rationalisatie van deze relaties te aanvaarden,” zei Tsipras.

Brede consensus

Er is een brede consensus voor een nieuwe periode in de relaties tussen de kerk en de staat volgens hem. “We willen een nieuw kader waarin de rol van de kerk en de staat wordt bepaald. Het is tijd voor een duidelijke indicatie van de religieuze neutraliteit van de Griekse staat in de grondwet.”

Hoofd van de Kerk van Griekenland

Tsipras zei dat de orthodoxe Kerk deze ontwikkeling gepast zou vinden en dat het een belangrijke stap is naar een moderne en liberale grondwet. “We houden dit dialoog vanuit dit perspectief aangezien aartsbisschop Ieronymos, met wie we een wederzijds respect delen, ook dezelfde gedachten heeft in deze kwestie,” zei hij. Aartsbisschop Ieronymos II is het huidige hoofd van de Kerk van Griekenland.

“Heersende religie in Griekenland”

Artikel 3 van de Griekse grondwet definieert de Oostelijke Orthodoxe Kerk van Christus als de “heersende religie in Griekenland”. Daarnaast worden haar relaties bepaald met het Griekse Orthodoxe Patriarchaat in Istanbul, de hoogste autoriteit in de orthodoxe wereld. Hoewel de volgende artikelen religieuze vrijheid uitdrukken voor alle geloven en minderheidsgroepen, in het bijzonder de islamitische Turkse minderheid in west-Thracië, drukken ze vaak ook discriminatie uit.

De grondwettelijke hervorming voorgesteld door Syriza behandelt ook kwesties zoals de immuniteit van overheidsleden en het rechtstreeks verkiezen van de president indien het parlement daarin faalt in drie stemrondes.

Tsipras zond eerder een brief naar de partijleiders in het parlement om feedback en inlichtingen te geven over de grondwettelijke hervorming.

Sabah

T.A