De streaminggigant Netflix heeft een nieuwe miniserie getiteld ”Ottoman Rising” over het bewind van Sultan Mehmed II, gekend als Mehmed de Veroveraar, besteld.

De serie zal gemaakt worden door STXtv en Karga Seven Pictures en zes afleveringen tellen. Het verhaal zal gaan over een van de meest invloedrijke heersers ooit.

Als een mix van documentaire en drama zal de serie uitgegeven worden door STX in Turkije en China terwijl Netflix de rechten behoudt voor de rest van de wereld.

Geboren in 1432

Mehmed II werd geboren in 1432 en kwam op de troon in 1444 toen zijn vader Murad II vrijwillig abdiceerde van de troon. Door de dreiging van de Hongaren en kruisvaarders uit het westen nodigde hij (of beval hij) zijn vader uit om terug het rijk te leiden. Mehmed nam daarna terug plaats op de troon in 1451.

Op 29 mei 1453 veroverde Sultan Mehmed II Istanbul, toen nog Constantinopel genoemd, van de Byzantijnen die het Oostelijke Romeinse Rijk voor meer dan 1000 jaar hadden geregeerd.

De verovering veranderde de stad, ooit het hart van de Byzantijnse beschaving, in de hoofdstad van het nieuwe Ottomaanse Rijk. De overgebleven Byzantijnse enclaves in Morea in Griekenland en in noord-Anatolië werden ook veroverd door de Ottomanen tijdens de heerschappij van Mehmed II.

Het gehele Balkanschiereiland

Tijdens zijn bewind veroverde het Ottomaanse Rijk het gehele Balkanschiereiland, onderwierp het Walachije en Moldavië en sloot het een bondgenootschap met het Kanaat van de Krim. In het oosten versloeg hij de meeste rivaliserende Anatolisch-Turkmeense beyliks. De Ottomanen werden een gevreesde zeemacht tegen de Venetianen en Genovesen die vele van hun handelsposten en kolonies aan de Ottomanen hadden overgedragen.

Intellectuele scherpzinnigheid

Naast zijn militaire successen is Mehmed II ook gekend voor zijn intellectuele scherpzinnigheid. Hij introduceerde het millet-systeem dat religieuze vrijheid gaf aan de niet-moslims van het rijk en de Ottomanen voor de komende 450 jaar een sterke positie gaf.

Mehmed overleed in 1481 na het voeren van grote oorlogen en het maken van wetten gedurende drie decennia. Zijn lichaam werd begraven in een tombe in het hof van de Fatih Moskee in Istanbul.

Sabah

T.A.