Zoekgigant Google kondigde deze week aan dat het de Turkse Republiek Noord-Cyprus heeft toegevoegd aan de gelijknamige applicatie Google Maps.

Vroeger werd enkel het Griekse deel van Cyprus weergeven door Google. Met de laatste update weergeeft Google Maps het noordelijke deel van het eiland als de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Nu kunnen gebruikers straten en plaatsen zien in de Turkse taal en zullen ze ook routebeschrijvingen krijgen.

Men verwacht dat de upgrade volledig in werking zal treden in de komende dagen. Het eiland werd verdeeld in een Turks-Cypriotische regering in het noordelijke deel van het eiland en een Grieks-Cypiotische regering in het zuidelijke deel van het eiland nadat een militaire staatsgreep door Griekenland gevolgd werd door een interventie van Turkije. Grenzen tussen Turks-Cyprus en Grieks-Cyprus werden in april 2003 geopend.

Soeveriniteit

Grieks-Cyprus, het zuidelijke deel van het eiland, eist soevereiniteit over heel het eiland als de Republiek Cyprus en geniet internationale erkenning. Ze traden in 2004 zelfs toe tot de EU ondanks de voorwaarde van de EU dat ze eerst vrede moesten bewerkstelligen over heel het eiland. Het noordelijke deel van het eiland, de Turkse Republiek Noord-Cyprus, wordt alleen door Ankara erkend en blijft grotendeels geïsoleerd.

Met deze actie van Google echter, heeft de Turkse Republiek Noord-Cyprus een grote stap genomen inzake de erkenning van het land op het internationale podium.

Sabah