Politie en de inlichtingendienst hebben een geheime ondergrondse tunnel ontdekt van het Turkse grensdorp Nusaybin en Qamishli (Syrië). Nusaybin ligt in de provincie Mardin.

Het bestuur van Mardin deelde via een persmededeling op vrijdag mee dat de Nationale Inlichtingendienst (MİT) en de lokale politie een antiterreuroperatie voerden in de regio. Hierbij kamden ze de omgeving uit naar aanleiding van informatie over een geheime tunnel die ze op 31 oktober hadden verkregen. De tunnel was 6 meter ondergronds gelegen. De ingang aan de Syrische zijde was geblokkeerd. Volgens de bestuursafgevaardigden bevond het zich op een leegstaand terrein. “De werkplaats en residentie” waar de ingang van de tunnel aan de Turkse zijde zich bevindt werden onderzocht.

Ankara vreest voor meer PKK-aanvallen

Qamishli worden, samen met Afrid en Kobani, beheerst door de PYD. De PYD is een Syrische groepering die banden heeft met de terroristische PKK. De PYD probeert het kanton Afrin te verbinden met de territoria die ze beheersen in Manbij, Kobani, Hasakah en Qamishli. Ankara vreest dat de aanwezigheid van de groep aan de directe zuidelijke Turkse grens zal bijdragen tot meer aanvallen van de PKK. Ze kunnen gemakkelijk militanten laten infiltreren daar en ook raketaanvallen plegen van over de grens.

Sabah