“Het gebied rond het meer van Salda is uitgeroepen tot speciaal beschermd gebied met een zes keer grotere oppervlakte dan voorheen”, verklaarde het ministerie van milieu en stedelijke ontwikkeling.

Al in 1989 werd het gebied beschermd in de eerste en tweede graad en de nieuwe maatregel zal de natuur nog beter beschermen. De oppervlakte van de beschermde zone zal toenemen van 4400 hectare tot 29500 hectare, en het natuurpark zal nu 8474 hectare groot zijn, waar dat voordien 5898 hectare was. Het is een maatregel om de natuurlijke schoonheid van het meer van Salda te behouden en te beschermen tegen de negatieve impact van menselijke activiteit. Ook de oevers van het meer worden beschermd voor het geval dat natuurlijk of cultureel erfgoed in het gebied beschadigd geraakt.

Nu het meer speciaal beschermd gebied is, zal ook onderzoek gedaan worden naar 61 plantenfamilies met in totaal 301 soorten land- en waterplanten die er voorkomen. Er zijn geen auto’s toegestaan en al het menselijke afval wordt opgeruimd. Een commissie van de provincie Burdur zal het gebied twee keer per week inspecteren. TOKI, een door de overheid gesteund woonagentschap verstrekte woensdag een aanbesteding om een nationale tuin in het gebied op te richten.

Het meer in de provincie Burdur, dat ook bekend staat als de Turkse Maldiven vanwege het witte strand en het heldere water, is al jaren een populaire toeristische trekpleister.

Hurriyet