Op het jaarlijkse astronomiefestival in de Mediterrane stad Antalya liet Lokman Kuzu, hoofd van het Turkse onderzoeksinstituut voor ruimtevaarttechnologie en de raad van wetenschappelijk en technologisch onderzoek (TÜBİTAK), begin augustus weten dat Turkije haar eerste communicatiesatelliet in eigen land bouwde.

Op dit nationale festival om de hemel te observeren zei hij dat de Türksat 6B door ingenieurs van het instituut in de ruimte werd gebracht. Kuzu vertelde dat er verschillende satellieten gebouwd worden, tot 10 ton zwaar en tot een diameter van 10 centimeter.

Göktürk 2

“Turkse ingenieurs bouwden ook 2 andere satellieten: Rasat en  Göktürk 2”, zei Kuzu, en hij verklaarde ook dat er plannen zijn voor İmece, een observatiesatelliet. Hij wees er ook op dat Türksat, de operator van Turkse satellieten, ook Turkse tv-series uitzendt in Buurlanden, door de gunstige baan van de satellieten.

Mesut Gökten, adjunct-directeur van het onderzoeksinstituut voor ruimtevaarttechnologie, zegt dat TÜBİTAK in 1985 opgericht werd om ruimtevaartonderzoek te verrichten.

De eerste Turkse observatiesatelliet (BİLSAT) is operationeel sinds 2003. De eerste in Turkije zelf gebouwde satellieten Rasat en Göktürk 2 zijn actief sinds respectievelijk 2011 en 2012. Rasat is de eerste experimentele satelliet van het Land, aldus Gökten, en werd alleen maar ontwikkeld om nieuwe technologie te testen.

Volgens hem zijn Turkse ingenieurs ook met andere projecten bezig, onder andere het nationale grondstation (MIYEG) en software die in satellieten wordt gebruikt. Volgens Cezmi Yilmaz, directeur van satellietencontrole bij Türksat, bereiken Turkse satellieten 118 landen en zo’n 3 miljard mensen.

Murat İkinci, hoofd van STM, een bedrijf voor defensietechnologie, liet weten dat de faciliteiten vooral gebruikt worden bij lucht- en ruimtevaartonderzoek omwille van de ontwikkelingen in defensieonderzoek van de laatste jaren. Volgens hem zal STM voornamelijk microsatellieten bouwen, die goedkoper zijn dan gewone satellieten.

“Op dit moment onderzoeken en ontwikkelen we onze microsatelliet Lagari, die we in 2020 in een baan om de aarde hopen te brengen”, zei İkinci. “We kunnen 5 of 6 microsatellieten van 70 kilogram tegelijk lanceren”, verklaarde hij nog. Die kunnen dan gebruikt worden voor navigatie op zee.

Hurriyet