Foto: Frans president Emmanuel Macron in Riga, na een ontmoeting met de Letse premier, 30 september 2020.

Op 30 september toonde Frans president Emmanuel Macron zijn solidariteit met Armenië. Dat land is sinds 27 september opnieuw verwikkeld in hevige gevechten met Azerbeidzjan.

De reden is opnieuw de status van Nagorno-Karabach, een officieel Azerbeidzjaans gebied dat sinds 1991 onder controle staat van etnische Armeniërs.

“Ik heb gemerkt hoe Turkse politieke standpunten over steun aan Azerbeidzjan ondoordacht en riskant zijn”, stelde hij tijdens een persconferentie in Riga, Letland.

“Wij maken ons zorgen over de Turkse oorlogstaal over de Azerbeidzjaanse herovering van Nagorno-Karabach. Die herovering zullen wij niet accepteren.”

Nagorno-Karabach

Macron is een van de vele mensen die beide strijdende partijen oproepen om onvoorwaardelijk vredesonderhandelingen te starten. Daarover had hij besprekingen met zijn collega’s Nikol Pashinyan van Armenië en Ilham Aliyev van Azerbeidzjan.

Bovendien is de president van mening dat de gevechten door Azerbeidzjan begonnen zijn. “Ik veroordeel dit disproportionele geweld en wil dat dit onmiddellijk stopt.”

Hij verwees ook naar de 12 dode en 4 gewonde Azerbeidzjaanse soldaten die het slachtoffer werden van een Armeense aanval in juli.

Nikol Pashinyan van Armenië en Franse president Macron

“Sindsdien is er van alles gebeurd. Volgens mij begon het huidige geweld langs de Azerbeidzjaanse kant. Ik roep beide partijen op om de wapenstilstand na te leven.”

Macron zal ook een overleg plannen met Russisch president Vladimir Putin en Amerikaans president Donald Trump.

Bij het recente geweld zijn al tientallen slachtoffers gevallen. Armeense troepen zouden militaire stellingen en burgerdoelwitten in Azerbeidzjan aangevallen hebben. Macron wil dat de soevereiniteit van het Armeense volk bewaard blijft, en vraagt om geen verklaringen af te leggen die het geweld kunnen doen escaleren.

Kritiek op Frankrijk

Eveneens op 30 september bekritiseerde Turks Buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu zowel Frankrijk als de internationale gemeenschap omdat er alleen om wapenstilstand wordt geroepen en niet om Armeense terugtrekking uit Nagorno-Karabach en 7 andere Azerbeidzjaanse gebieden.

Aan Anadolu Agency liet hij weten dat hij dit geen juiste benadering vindt. “De Franse steun voor Armenië toont een gebrek aan erkenning aan voor de bezette gebieden in Azerbeidzjan. Macron steunt de bezetting dus indirect.”

K.L.

(Bron: Sabah)